Tatlı severler bu vergiden hoşlanmayacak

Tatlı severler bu vergiden hoşlanmayacak

Dünya'da her geçen sene daha da artan obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunları İngiltere'yi farklı önlemler almaya yönlendirdi.

NHS olarak adlandırılan sağlık sistemi İngiltere'de artan obezite problemleriyle mücadele etmek için hastane ve sağlık merkezlerinde "şeker vergisi" uygulamasına geçmeyi planlıyor. Öncelikle sağlık sistemine bağlı kurumların kafetarya ve kantinlerinde başlatılacak uygulamanın gelecekte ülke çapında uygulanması da gündemde. 

İnsanların hayatlarını tehlikeye sokan ve aşırı kilo olarak adlandırılabilecek obezite rahatsızlıkları gelecekte ülkelerin sağlık sistemlerini de ciddi şekilde etkileyecekmiş gibi görünüyor. Özellikle sağlık hizmetlerinin büyük oranda ücretsiz olduğu gelişmiş ülkeler sağlık sistemlerini korumak adına hızla yayılan rahatsızlıkların önüne geçmek istiyor. Bu tip önleyici uygulamaların farklı ülkelere yayılma hızı ve obezite konusunda Türkiye'deki oranın yüksek olduğu düşünüldüğünde her an bir şeker vergisiyle karşılaşmamız da mümkün. 

Türkiye'deki sofra kültüründe tatlının özel bir yeri olduğu düşünüldüğünde "Şeker Vergisi"nin Türkiye'ye gelmesi durumunda birçok kişi üzülecek gibi görünüyor. "Şeker vergisi" şimdilik sadece İngiltere'nin gündeminde. 

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi yöneticisi Simon Stevens, BBC Türkçe'de yayınlanan Guardian gazetesine verdiği demeçde NHS kantinlerinde aşırı şekerli içecek ve yiyeceklere yüzde 20 oranında vergi konulacağını söyledi. Uygulamanın aşamalı olarak devreye gireceğini belirten Stevens, 2020'ye kadar tüm NHS tesislerinde uygulanacağını kaydetti. 

Diğer yandan İngiltere Başbakanı David Cameron, benzer şekilde İngiltere çapında bir şeker vergisinin de düşünülebileceğini belirtti.

NHS yöneticisi Simon Stevens planlanan şeker vergisinin öncelikle şekerli içecekler için yürürlüğe gireceğini bunun da yılda 20-40 milyon sterlin (90 - 150 milyon tl) getirisinin olabileceğini ifade ederken, bu ek gelirin, kendi 1,3 milyon çalışanının sağlığına harcamak istediklerini belirtti.

SİGARAYA BAĞLI ÖLÜMLERİ GEÇTİ

İngiltere'de hayat tarzına bağlı gerçekleşen ölümler kategorisinde kötü beslenme alışkanlıkları, sigarayı geçmiş durumda. Obezite konusunda ciddi bir tedbir alınmadığı takdirde büyük ölçüde bedava olan sağlık sistemine ileride, örneğin Tip 2 diyabet gibi hastalıkların artışından dolayı hatırı sayılır bir yük bindirebileceğinden endişe ediliyor. NHS'den Stevens konunun ülke insanlarının iyiliği için olduğu kadar sağlık sisteminin devamlılığının da söz konusu olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.