Tarihin en uzun Ambargosu

Tarihin en uzun Ambargosu

Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı, “tarihin en uzun süreli kuşatması” olarak nitelerken, “Bu abluka bir çeşit toplu cezalandırma” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı, “tarihin en uzun süreli kuşatması” olduğunu belirtti.

Yeni Genel Komiser Krahenbühl, Gazze’nin Han Yunus şehrinde düzenlediği basın toplantısında, “Gazze ablukası tarihin en uzun süreli ablukası. Bu abluka bir çeşit toplu cezalandırma” dedi. Bütün platformlarda ve görüşeceği bütün yetkililerle ablukayı ve yansımalarını gündeme getireceğini dile getiren Krahenbühl, “Gazzelilerin sadece onur, özgürlük ve insanca bir hayat isteklerine odaklanmamız gerekiyor. Filistin topraklarında ve özellikle de Gazze’de yaşanan insanî durumun ne derece kötü olduğu ortada ve herkes için gayet açık” diye konuştu. Krahenbühl, UNRWA’nın Gazzelilere yönelik yardımlarını azalttığı eleştirilere ise “2000 yılında Gazze’de 80 bin mülteciye yardım ulaştırıyorduk, bugün ise bu sayı 800 bin mülteci civarında. Malî yardımlarımızı her yıl arttırmaya çalışıyoruz” şeklinde cevap verdi. UNRWA Komiseri, İsrailli yetkililerle gerçekleştireceği görüşmelerde Gazze’deki gerçekleri anlatacağını ifade ederek, Gazze’deki duruma çözüm bulunması için daha ısrarlı olacaklarının altını çizdi.

SURİYE’DEKİ ACI TABLO

Suriye’deki Filistinli mülteciler konusuna da değinen Krahenbühl, “Suriye’de yaşanan acı tablonun farkındayız. Suriye’de abluka altındaki mültecilere ve ülkeden çıkarak komşu ülkelere sığınanlara elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz” dedi. İsviçre’nin Cenevre şehrinde 1966 yılında doğan ve daha önce Kızılhaç’ta çeşitli görevlerde bulunan siyaset bilimci Pierre Krahenbühl, geçen ayın sonunda Filippo Grandi’nin yerine UNRWA Genel Komiserliğine atanmıştı.

‘FİLİSTİNLİ ESİRLER GÜNÜ’ KUTLANDI 
Filistin’deki İslâmî Cihad Hareketi, “bedeli ne olursa olsun İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirleri özgürleştirmek için çalışacağını” belirtti. “17 Nisan Filistinli Esirler Günü” münasebetiyle Hareketten yapılan yazılı açıklamada, Filistin halkına, “esirler günü faaliyetlerine katılmaları ve her fırsatta Filistinli esirler konusuna destek vermeleri” çağrısı yapıldı. Açıklamada, esirler günü kapsamında her yıl düzenlenen faaliyetlerle İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin bölge halkının ve bütün Müslümanların vicdanına seslenildiği ifade edildi. Filistin’de özgürlüğüne kavuşan ilk mahkûm olarak bilinen Mahmud Bekir Hicazi’nin İsrail tarafından serbest bırakıldığı gün olan “17 Nisan”, 1974’ten itibaren her yıl “Filistinli Esirler Günü” olarak kutlanıyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.