Tarihin en doğru saatini icat eden Müslüman

Tarihin en doğru saatini icat eden Müslüman

Tarihte yapılmış en doğru saat bir Müslüman tarafından icat edilmiş...

Ömer Çiftçi’nin Haberi
RİSALEHABER -
 Saatler hayatımızın en önemli parçası. Çalışmalarımız, dinlenmelerimiz, yaşamımız yani hemen her şeyimizi saatlere göre ayarlarız. Doğruluğu yıllardır konuşulan ve tartışılan, en doğru “zamanı” gösterileni bir türlü bilinemeyen saatin şu ana kadar yapılmış en doğrusu ise, bir Müslüman tarafından icat edilmiş.

965 - 1039 yılları arasında Bağdat civarlarında yaşamış olan İbni Heysem, bazı tarihçiler tarafından “ilk bilim adamı” olarak gösterilir. Yaptığı çalışmalarla İbni Heysem’in bilim dünyasına katkıları ise saymakla bitmiyor. Batı bilim adamları kendisini “Alhazen” olarak tanıyor.

Işığın cisimlerden yansıdığını ilk bulan insan olarak, ortaçağda kilise tarafından baskı ve zulüm gören Galileo’nun ilham kaynağı olduğu bilim tarihçilerinin ağız birliği yaptığı bir gerçek. Optik biliminin kurucusu olan İbni Heysem ile ilgili bulunan son bulgular, kendisinin en doğru saati icat ettiğini de gösteriyor.

İbni Heysem ile ilgili bulunan son belgeler, kendisinin 1000’li yılların başında icat ettiği “su mekaniği saati” ile tarihin en doğru saatini icat ettiğini gösteriyor. Dönemin teknolojisinin çok çok üzerinde olan bu saat, su mekaniğini kullanarak çalışıyor ve saniyenin ilerleme mekaniğini neredeyse kusursuza yakın yapıyor.

Saat icat olunduktan yıllar sonra Yunanlılar tarafından fark ediliyor. Yunanlılar saati uzun yıllar boyunca kullanıyor ve zamanı yönetmekte son derece başarılı oluyor.

Saatin döneminin ilerisinde olan bir diğer özelliği ise zamanı çeyrek, yarım ve tam olarak ayırması. Döneminin çok ileri teknolojisi ile icat edilen saat, Müslümanların bilim dünyasına nasıl katkı yaptığını bir kez daha gösteriyor. 

İbni heysem saat - Alhazen Clockİbni heysem saat - Alhazen Clock

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.