Sümbül Efendi'de aşure kaynatıldı

Sümbül Efendi'de aşure kaynatıldı

Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde gerçekleştirilen etkinliğe İSBEK Yönetim Kurulu Üyesi araştırmacı-yazar M. Fatih Çıtlak da katıldı.

Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde aşure kaynatıldı.

İstanbul Bilim Sanat Kültür ve Eğitim Derneği (İSBEK) tarafından Fatih Kocamustafapaşa'daki Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, büyük kazanlar içinde aşureler kaynatıldı, ilahiler okundu.

İSBEK Yönetim Kurulu Üyesi araştırmacı-yazar M. Fatih Çıtlak, gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'un fethinden sonra tekkede kaynatılan aşurenin ehlibeyt gönüllülerine ve İstanbullulara dağıtıldığını söyledi.

Aşurenin birlik ve beraberlik  için çok önemli olduğunu aktaran Çıtlak, "Allah'a hamd ederiz ki bize bu günleri nasip etti. Hem bu geleneği yaşatıyoruz hem de bizden sonrasına miras bırakabileceğimiz düşüncesi ve bu ocağın tütmesi, en azından bulunduğumuz mevki itibarıyla bizi çok mutlu etmektedir" ifadesini kullandı. 

İstek ve hedeflerinin, insanların gönüllerinin birbirine yaklaşması olduğunu vurgulayan Çıtlak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İsteğimiz, hedefimiz, hangi cinste, hangi kıvamda olursa olsun gönüllerin bir aş, bir millet, bir ruh olma esprisini burada kazanmasıdır. Eskilerin bir tarifi var, 'muteaddit bedenlerde tek bir ruh, birçok bedende tek bir ruh olarak yaşamak'."

Kaynatılan yaklaşık 3 bin 500 kilogram aşure, yarın dağıtılmak üzere soğutulmaya bırakıldı.

İstanbul'un fethinden sonra Sümbül Efendi Tekkesi'nde başlayan aşure kaynatma geleneğine 93 yıl öncesine kadar kesintisiz devam edilmiş, aşure kaynatma geleneği geçen yıl yeniden başlatılmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.