Süleyman Demirel: Said Nursî âlim değildir diyenin!..

Süleyman Demirel: Said Nursî âlim değildir diyenin!..

Yıllarca ülke yöneten Süleyman Demirel, çeşitli zamanlarda Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur hakkında da konuşmuştu

RİSALE HABER

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat yıl dönümünde anılıyor.

1 Kasım 1924'te Isparta'nın İslamköy'ünde dünyaya gelen Demirel, 17 Haziran 2015'te Ankara'da vefat etti.

Başbakanlık döneminde önemli hizmetlerde bulunan Demirel, Cumhurbaşkanlığı görevinde milletten uzaklaşmış ve bu nedenle çok eleştirilmişti.

Yıllarca ülke yöneten Demirel, çeşitli zamanlarda Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur hakkında da konuşmuştu. Bunlardan bazıları şöyle:

"BEDİÜZZAMAN'IN TEFSİRİ ÇOK DEĞERLİ"

"Çeşitli kaynaklardan Kur'ân'ı okudum, öğrenmeye çalıştım. Ulaşabildiğim pek çok kaynağa baktım. Sadece merak saikasıyla, öğrenmek için baktım. Bütün bunların içerisinde merhum Bediüzzaman'ın yapmış olduğu yorum fevkalâde müstesna, çok değerli bir yer işgal eder. Benim anlayabildiğim kadarıyla."

"SAİD NURSİ ALİM DEĞİLDİR DİYENİN..."

"Ben Said Nursî bir âlimdir diyorum. Said Nursi, Kur'ân'ın en değerli müfessirlerinden biridir. Said Nursî âlim değildir diyenin alnını karışlarım. Said Nursi'yi âlim olarak Türkiye'de birçok kimse kabul ediyor. Dışarda kabul ediyor. Said Nursî ne demiş, ne yazmış; bilen var mı? Birtakım insanlar Said Nursi'yi takip ediyorsa, herhalde körü körüne etmiyor. Yani, otuz sene sonra 25-30 bin kişi bir mevlide gelip o hatıraya saygı gösteriyorsa, belki bunun üzerinde durmak lazım. Ben bunu şimdi söylüyor değilim. Ben bunu otuz senedir söylüyorum. 1966'da dünyanın lafını ettiler. Daha sonra da ettiler. Onların hepsine cevap verdim. Bir santim geri çekilmeyiz inandığımız şeylerden. Gelin, Said Nursî'yi sevmeyenler, anlamayanlar, alâkadar olmak istemeyenler! Olabilir. Ama bunu düşmanlığa çevirmenin de bir mânâsı yok. Aydın gönüllere ve aydın kafalara hitap ediyorum. Hiç bilmeden, neyin ne olduğunu anlamadan peşin hükümle meselenin üstüne varmaya gerek yoktur." (Köprü 1995 - Kış)

BİN YILDA GELEN İSLAM ÂLİMLERİNDENDİR

“Bediüzzaman bir âbidedir. Bin yılda gelen İslam âlimlerindendir. Hem cumhuriyetçi, hem de demokrattır. Türkiye'nin onun demokratlığına ulaşabilmesi için kırk fırın ekmek yemesi lâzım.” (Köprü)