Stres çarkı çocukların geleceğini de tehdit ediyor

Stres çarkı çocukların geleceğini de tehdit ediyor

Çocuklarda dikkat dağınıklığı başta olmak üzere büyük sorunlara neden olan stres çarkı, çocukların ileri yaşlarda da sorun yaşamasına neden oluyor.

Çocuklar, gelişim çağlarında öğrenmek için tekrarlara ilgi duyuyor. Tekrarlayan davranışların çocuklar için konfor ve güvenlik anlamına geldiğini aktaran Uzman Psikolog Seda Gün, çocukların alışkanlıklara, kurallara ve rutine ihtiyaçları olduğunu söyleyerek dünyalarını daha iyi organize edip, daha fazlasını keşfedebildiklerini ifade etti. Sabit program türü ile çocukların bir güvenlik hissi elde ettiğini söyleyen Gün, stres çarkının çocuklarda bağımlılık yapabileceğini anlatarak “Farklı renkler ve dönen nesneleri bilinçaltında takibe zorlayacağı düşünülerek sağlıklı çocuklarda dikkat dağınıklığına sebep olacak gibi görünüyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarına bunu kullandırma noktasında dikkatli olmaları gerekir ve çocuklarında bağımlılık yapabilir. Özellikle otizm spektrum bozukluğu olan özel çocuklarda tek tip fiziksel davranışlara çok sık rastlayabiliriz. Dönen çamaşır makinesini izleme,dönen tekerlekler, yanıp sönen ışıklar gibi tekrarlayan davranışlara ilgi duyabilirler. Oyunları durmadan dönen toplardan oluşabilir ya da defalarca aynı videoyu izleyebilirler” dedi.

Sosyalleşmelerini engeller
Tekrarlayan davranışlara müdahale edilmemesi yani tedavi ile iyileştirilmeye çalışılmaması ileride daha büyük sorunlara neden olabileceğini belirten Gün, “Ekolalinin uzun süre devam etmesi demek iletişim becerilerini geliştirememesi ve sosyalleşememesi demektir. Bu nedenle tekrarlayan davranışlar sergileyen otizmli çocukların bu davranışlarının yok edilmesi ve paralel olumlu davranışlarla iyileştirilmesi gerekir. Stres çarkı ,otizmli çocuklarda problem davranışın devam etmesine, bu davranışı devam ettirmek için bir araç niteliği görüyor iken aynı zamanda tekrar eden davranışları söndürmek isteyen, davranışın yerine yeni alternatif davranış öğretmek isteyen öğretmenlerin de işlerini zorlaştıracak bir araç gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.