Steteskopların yüzde 80’inde bulaşıcı bakterilerin bulundu

Steteskopların yüzde 80’inde bulaşıcı bakterilerin bulundu

Bu steteskoplar fiziksel muayene yoluyla hastalara bulaşarak ciddi enfeksiyonlara neden oluyor

ABD’de yapılan araştırma, doktorların hastaları dinlemek için kullandığı steteskopların yüzde 80’inde enfeksiyona yol açan bakterilerin bulunduğunu ortaya koydu. 

Amerika Enfeksiyon Kontrol Dergisi’nde yayımlanan araştırmada yoğun bakım ünitesinde kullanılan steteskoplar incelendi. Araştırma sonucunda steteskopların yüksek oranda zararlı bakteri taşıdığı ve hastaların fiziksel muayeneyle bu bakterilere maruz kaldığı ortaya çıktı. Aletler sterilize edilse bile bakterilerden tam olarak kurtulmuyor. 

Bu durum, her yıl 99 bin kişinin ölümüne yol açan hastane mikrobu konusundaki endişeleri tekrar gündeme getirdi.

Araştırma başkanı Güney Karolina Üniversitesi profesörü Michael Schmidt steteskopların düzenli bir şekilde temizlenmiş olmasının durumu yalnızca 10’da 1 oranda iyileştirdiğini vurgulayarak “Hastaların sterilize edilmemiş derisi ile sağlık çalışanlarının el, yüz, boyun ve kıyafetleriyle sık sık temas halinde olmaları bu aletlerin dezenfekte edilmesini zorlaştırıyor’’ açıklamasını yaptı. 

Araştırma kapsamında yoğun bakım ünitelerinde incelenen 40 steteskopun hepsinde de farklı türlerde bakteri bulundu. Aletlerin aynı zamanda ölümcül enfeksiyonlara neden olan stafilokok barındırdığı sonucuna ulaşıldı. Stafilokok toksinleri gıda zehirlenmesi durumlarında ana etken olmalarıyla tanınıyor.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.