Stadyum yanındaki caminin en zor zamanları

Stadyum yanındaki caminin en zor zamanları

ABD'nin Minneapolis kentinde bulunan bir Cami, ülkenin en önemli spor organizasyonunun zorluklarını yaşıyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Super Bowl, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyaya pazarladığı en önemli spor organizasyonu olma özelliği taşıyor. Amerikan futbolunun final karşılaşması olan Super Bowl için ülkede bir ay öncesinde hazırlıklar başlıyor. En önemli firmaların milyonlarca dolarlık reklam verdiği organizasyon için dünyada milyonlarca izleyici ekran başına geçiyor.

Bu sene Minneapolis kentinde düzenlenecek Super Bowl diğerlerinden biraz farklı bir durumu da doğurdu. Kentteki Super Bowl Stadyumu'nun hemen yanında bir cami bulunuyor. Caminin cemaati ise Somali asıllı Müslümanlardan oluşuyor. Somali ise Trump'ın seyehat yasağı koyduğu ülkelerden biri ve ülke vatandaşları terörist olarak görülüyor.

Stadyumun yanındaki Somali Camisi, Super Bowl organizasyonu yaklaştıkça baskıların artmasından şikayetçi. Organizasyon yaklaşırken özellikle cami ve çevresinde güvenlik önlemlerinin sıkılaşması Müslümanların canını sıkıyor. 

Minneapolis bölgesi, Amerika'nın en büyük Somali göçmen nüfusuna ve çocuklarına ev sahipliği yapıyor. Somali'nin başkentinin adını taşıyan "Küçük Mogadişu", 50 binin üzerinde Somali kökenli Amerikalı'ya ev sahipliği yapıyor. Stadyum da Küçük Mogadişu bölgesine yürüme mesafesinde.

Reuters'ın yayınladığı rapora göre bölge Müslümanları zaten uzun zamandır 'olağan şüpheli' olarak görülmekten son derece şikayetçi iken böyle bir durum ile karşı karşıya kalmaları son derece üzücü bir durum. Somali İnsan Hakları Koalisyonunun kurucusu Kamal Hasan, Reuters'a; "sürekli endişe içinde yaşıyoruz "dedi ve  "Her gün topluluğumuza karşı sosyal medya tehditleri geliyor. Super Bowl yaklaştıkça korkularımız da artıyor" diye ekledi.

Caminin müdür yardımcısı Muhammed Ömer, Reuters'e verdiği demeçte; "Savunmasız durumdayız. Stadyuma bir kaç adım uzaklıkta bulunuyoruz. Şu an yaşadığımız iklim gerginlik dolu" ifadelerini kullandı.

FBI ve Minneapolis polisi de dahil olmak üzere yaklaşık 60 kamu dairesi, "Birinci Aşama" olayı olan Super Bowl'un güvenlik operasyonlarına katıldı. Planlama iki yıl önce başladı ve yetkili makamlar, üniformalı polis, bomba koklama köpeği, gizli görevliler, istihbarat ve herhangi bir tehdide karşı gözetleme dahil olmak üzere geniş bir kuvvet şovu sergilemeyi planlıyorlar. Bütün bu yüksek güvenlik önlemlerinin en önemli nedeni ise stadyum yakınlarında Müslümanların bulunması!

Super Bowl LII adlı organizasyon 2018 yılında 5 Şubat Pazartesi sabahı Türkiye saati ile 02.30'da başlayacak. Karşılaşma esnasında nasıl bir iklim yaşanacağı merak konusu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum