Soğuk havalar kalbinizi etkilemesin

Soğuk havalar kalbinizi etkilemesin

Soğukta yürürken veya efor sarfederken hissedilen şiddetli göğüs ağrısının kalp krizi belirtisi olabileceğini belirten Medline Acil Sağlık Direktörü Dr. Barış Mutluer, risk altında bulunan kişileri soğuk havalarda daha dikkatli olması konusunda uyarıyor.

Kış mevsimine ani giriş yaptığımız bu günlerde uzmanlar, soğuk havalar ile tetiklenen hastalıklara karşı uyarıyor. Aniden düşen hava sıcaklıklarının birçok hastalık yanında, kalp krizine zemin hazırladığını söyleyen Medline Acil Sağlık Direktörü Dr. Barış Mutluer, risk altında bulunan kişilerin özellikle soğuk havalarda dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor.

Soğuk havalar kalp krizini tetikliyor…

Kalp krizinin genetik faktörler başta olmak üzere ani mevsim değişikliklerine kadar birçok farklı sebebi bulunur. Soğuk hava; gribal, viral ve bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra kalp damarlarında meydana gelen değişimler nedeniyle ölümle sonuçlanabilecek ciddi krizlere yol açabilir. Bunun nedeni; aniden soğuyan sert hava geçişleriyle vücudun mekanizmasının bozulması olarak gösteriliyor.

Kalp, ani hava değişimlerinde vücudun dengesini korumak için daha sık kan pompalamaya çalışıyor ve bu esnada da daha fazla oksijene gereksinim duyuyor. “Tüm bunların sonucunda damar içinde basınç artışı meydana gelir ve kalbin kan akımı bozulur” diyen Mutluer, şunları söyledi;  “Yani soğuk hava vücudun işleyişini bir anda bozarak vücutta şok etkisi yaratır ve kalp krizi riski doğar. Ayrıca soğuk havanın etkisiyle geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları da kalp yükünü arttırarak  kalp krizini tetikler.”

Kalbimiz soğuklara nasıl hazırlanmalı?

Vücudu tamamı ile ısıtacak ve koruyacak giysiler giyinilmeli,
Şapka, atkı, bere gibi yüz bölgesini sıcak tutacak kıyafetler mutlaka kullanılmalı,
Soğuk havalarda fazla efor sarfedilecek işlerden ve antrenmanlardan uzak durulmalı,
Besin değeri yüksek meyve ve sebzeler sıklıkla tüketilmeli,
Vücut kondisyonunu güçlendirmek için sık sık yürüyüş yapılmalı,
Sigara içmemeli, içilen ortamlardan uzak durmalı,
Vücudun işleyişini kontrol etmek amacıyla düzenli check-up yaptırmalı. 

Haberler 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.