Soğuk Algınlığı değil Boğaz Reflüsü olabilir

Soğuk Algınlığı değil Boğaz Reflüsü olabilir

Hava değişimleriyle birlikte artan boğaz rahatsızlıklarında boğaz reflüsü ile soğuk algınlığı karıştırılabiliyor

Soğuk havalarda artış gösteren geniz akıntısı, öksürük, boğazda bir şey takılmış hissi gerçekten soğuk algınlığının mı belirtileri? Uzmanlara göre aynı belirtiler boğaz reflüsünün de işareti olabilir.

Soğuk algınlığı ile boğaz reflüsünün sık sık karıştırıldığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, iki durumun nasıl ayırt edileceği konusuna değindi. 

Ergün’ün verdiği bilgiye göre, geniz akıntısı, öksürük, boğazda bir şey takılmış hissi şeklindeki belirtiler bir haftaya kadar sürüyorsa ve boğaz ağrısı eşlik eden hafif ateş, öksürük ve balgam varsa bu soğuk algınlığı olabilir. Ancak aynı belirtiler uzun sürüyorsa, var olan kuru öksürük, defalarca antibiotik kürleri kullanılmasına rağmen geçmiyorsa ve tabloya ses kısıklığı eşlik ediyorsa boğaz reflüsü akla gelmeli. 

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumu olan reflü soğuk havalarda; kilo alımı, baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi, üşümemek için giyilen sıkı kıyafetler, stres, hareketsizlik gibi nedenlerden dolayı etkisini daha fazla gösterebiliyor. Gün içerisinde birkaç kere göğüs ağrısı, mideden ağza doğru ulaşan yanma hissi ve ağza gelen acı/ekşi sıvı durumu reflü hastalığını işaret ediyor. 

YANLIŞ TEŞHİS, YANLIŞ TEDAVİYE YÖNLENDİRİR

Bu tipik belirtilerin yanı sıra özellikle soğuk algınlığı ile karıştırılan belirtiler olduğunun altını çizen Doç. Ergün, bu karışıklığın kişileri yanlış tanıya ve tedavi yöntemlerine itebileceğini söyledi.

Doğru tanı için konunun uzmanına başvurmak gerektiğini aktaran Ergün, kişilerin bu gibi belirtilerde evde kendi kendilerine uygulayabilecekleri çeşitli çay kürlerinin de reflüyü daha fazla tetikleyebileceğinin altını çizdi.

Reflü tedavisinde önceliğin yaşam biçimini değiştirmek olduğunu söyleyen Ergün, dolu mide ile yatmamak, sigara ve alkol kullanmamak, azar azar ve sık yemek, reflüyü tetikleyen acılı, baharatlı, salçalı, yağlı yemeklerden kaçınmak ve kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan portakalı aşırıya kaçmadan tüketmenin ilk yapılması gerekenler olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.