Soğanın sevilmeyen akrabası pırasa

Soğanın sevilmeyen akrabası pırasa

Pırasanın birçok faydası olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, ayrıca diyet yapanlar için çok düşük kalorili ve vitamin oranından zengin bir besin olduğunu ifade etti.

Sarımsak ve soğanla yakın akraba olan pırasanın “allium" ailesinden olduğunu söyleyen Enç, “Pırasa, pek çok kişi için 'olmasa aramam' kategorisinde bulunur" dedi.

Bir kış mevsimi sebzesi olan pırasa, herkesin çok da tercih etmediği besinlerden. Vitamin ve lif yönünden zengin olan pırasa tüketmek için alternatiflerinin de fazla olduğu bir sebze. Salatalara soğan olarak kullanılabilen pırasa,çorbalara,patates yemeklerine ve omletlere lezzet katıyor.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç,pırasa tüketiminin sağlık açısından son derece yararlı olduğunu söyledi. "Ayrıca diyet yapıyorsanız 1 adet pırasanın (bütün) sadece 50 kalori olduğunu hatırlatmak isterim. Sindirimi düzenleyen besin lifi bakımından da oldukça zengin olan pırasa aynı zamanda A, C, K ve B6 vitaminleri için çok iyi bir kaynak. Pırasanın tek dezavantajı yüksek oranda sodyum içermesi. Tükettiğiniz sodyum oranına dikkat ediyorsanız çok fazla pırasa yememelisiniz. İster kahvaltıda isterseniz öğlen veya akşamda tercih edebilirsiniz." dedi.

Faydaları saymakla bitmiyor

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, pırasının faydaları şöyle sıraladı;“Damarlar: Damarları koruduğu pek çok araştırmayla belgelenen “kaempferol" adlı flavonid pırasada bol miktarda bulunur. Bu bileşen, damar astarlarını aşırı aktif oksijen moleküllerine ve tahribata yol açan diğer faktörlere karşı korur. Bazı çalışmalarda, “kaempferol"ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.

Folat: Pırasa, bioaktif bir folat olan “5-methyltetrahydrofolate" içerir. Özellikle gebelik döneminde öne çıkan bir vitamin olmasının yanı sıra folat, kalp ve damar hastalıklarının önünü açan “homosistein" adlı amino asidin seviyesinin düşmesine katkıda bulunur.

Antioksidan: Pırasa, güçlü bir antioksidan olan “polifenol" içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzda bulunan ve çeşitli kronik hastalıklara zemin hazırlayan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır.
Vitamin ve Mineraller: K, A, C, B6 vitamini, manganez ve demir mineralleri bakımından zengin olan pırasa vücudumuza enerji sağlamaktan, kemik ve doku gelişimine katkıda bulunmaya kadar pek çok işe yarar.
Kemik Sağlığı: Kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan K vitamini pırasada bol miktarda bulunmaktadır. 100 gram pırasa neredeyse günlük K vitamini ihtiyacının yarısını karşılamaya yeter. K vitamini, kemik sağlığı için kritik bir öneme sahip olan “osteocalcin" adlı proteini aktive eder.
Göz Sağlığı: Pırasada bulunan “lutein ve zeaxanthin" adlı bileşenler göz hücrelerini oksidadif strese karşı korur. Amerikan Optometri Birliği pırasanın yanı sıra kale, ıspanak, bezelye ve brokoliyi, ilerleyen yaşa bağlı olarak görülen katarakt riskini azaltmak için tüketilmesi gereken gıdalar arasında gösteriyor.

İyi pırasa seçmek için bunlara dikkat

İyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve beyaz bir alt kısmı olmalıdır. Dışını saran yapraklar veya beyaz kısmı üzerinde herhangi bir çürük, çatlak veya sarılaşma olmamalıdır. Pırasa yılın her ayı bulunabilir ancak en iyi zamanları sonbahardan, bahar aylarının başlangıcına kadar olan dönemdir. Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta-10 gün arasında koruyabilir. Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur. Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa 2 günden uzun süre saklanmamalıdır.
Sonuç olarak pırasa; içerdiği önemli vitamin, mineral ve antioksidanlar ile beslenme programınızda bulunması gereken, sağlığa faydaları ile öne çıkan bir sebzedir. Ayrıca soğan veya sarımsak yemeyi sevmiyorsanız aynı aileden olan pırasayı bunlara alternatif olarak tüketebilirsiniz.

Pırasa yemek için alternatif bir tarif

4 dal pırasa, 4 karper kadar dil peyniri, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı yulaf, Pul biber, Tuz, Karabiber. Pırasaları ince halkalar halinde doğrayın. Sıcak, tuzlu suda hafif haşlayıp, soğutun. Soğuyunca suyunu iyice sıkıp bir kaseye alın, içerisine peyniri elinizle ufalayarak koyun. Tuz, karabiber, yulaf ve yumurta ile iyice karıştırın. Derin bir tavaya tabanını kaplayacak kadar zeytinyağı koyun ve yağı kızdırın. Bir kaşıkla harçtan alıp, kızgın yağa bırakın. Üzerine hafifçe bastırarak iki tarafı da iyice kızarıncaya kadar pişirin."

IHA


   

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.