Sıcak havalarda gıdadan zehirlenmeler de artıyor

Sıcak havalarda gıdadan zehirlenmeler de artıyor

Sıcakların yoğun bir şekilde hissedildiği bu dönemlerde birtakım sağlık sorunları meydana geliyor.

Kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle birçok kronik hastalıklarda artış gözlenebildiği gibi, besinlerde bozulma riskinin artmasıyla da zehirlenmelere sıkça rastlanabiliyor. Uzmanlar, dışarıda, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi konusunda uyarıyor.

Aşırı sıcaklar bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak artan vücut ısısı, yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Dokularda ve organlarda oksijen azalmasının yanı sıra kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle birçok kronik hastalığında da artış gözleniyor. Beslenme ve beslenme düzeni de sıcaklardan etkilenirken, besinlerin bozulma riski artıyor ve zehirlenmelerin sık görüldüğü uzmanlar tarafından belirtiliyor. Özel Şifa Hastanesi Diyetisyeni Fatma Bal, gıda zehirlenmelerine bağlı ölüm vakalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Yazın besin zehirlenmelerine dikkat edilmeli. Sıcaklığın artmasıyla birlikte gıdaların bozulma riski de artacaktır. Bu nedenle besinleri uygun koşullarda saklamaya ve son kullanma tarihlerine bakmaya özen gösterin. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat edilmeli. Sağlıklı besleneyim derken gıda zehirlenmesi yaşamayalım. Dünyada ve ülkemizde besin zehirlenmelerine bağlı ölüm vakaları asla göz ardı edilmemeli.” diyor.

Bal, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir güne başlanmanın sırrının sabah kahvaltısında saklı olduğunu da belirterek, “Sebep her ne olursa olsun hafif de olsa kahvaltı yapmalısınız. Güne istekli başlamada ve günü daha enerjik sürdürmede sabah kahvaltısı ve içeriği büyük önem taşır. Kahvaltı yapmanız metabolizmanızı yüzde 15-20 oranında artırmaya da yardımcı olacaktır.” diye konuşuyor.

MEYVELERİ KABUKLU OLARAK TÜKETMEYE ÇALIŞIN

Yaz mevsiminde taze sebze ve meyve yenmesinin çeşitli hastalıkları önleyebileceği gibi sindirim sistemini de rahatlatacağını sözlerine ekleyen Fatma Bal, “Yaz aylarıyla beraber çeşitleri de artan sebze meyve tüketimiyle birlikte kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkin rol oynanabilmektedir. Kabuklu yenebilen meyveleri kabuklu olarak tüketmeye çalışın. Meyve tüketimi önemli olduğu kadar sınırını da bilmek gerekir. Enerji açısından aşırıya kaçıldığında ağırlık artışına sebep olmaktadır. Dondurma ve meyve tatlıları tercih edilmeli. Yaz sıcağında rehavet oluşumunu önlemek için tatlı tercihlerini daha çok sütlü ve meyveli tatlılar veya meyveden yana kullanmak faydalı olacaktır.” diye aktarıyor.

Tatil dönemlerinde çocukların beslenme alışkanlıklarında değişiklik görülmesinin de normal karşılanması gerekliliğine işaret eden Bal, sözlerine şöyle devam ediyor: “Yaz mevsiminde çocuklarınızın beslenmesi, okulların tatile girmesi ve hava sıcaklıklarının yükselmesine paralel olarak değişiklik gösterir. Genelde çocukların en sağlıksız beslendiği mevsim yaz mevsimidir. Özellikle öğün saatlerinde ve öğün düzeninde aksamalar meydana gelebilir. Bu durum çocuğun tatil süresince yetersiz beslenmesine neden olabilir. Bu nedenle, yaz mevsiminde de çocuğun öğün saatlerinin düzenli olması önemlidir. Tatil nedeniyle geç uyanmaya başlayan çocuk, öğün atlama veya eksik beslenme gibi sorunlar yaşayabilir. Burada annelere düşen görev, yaz mevsimi için de uygun öğün saatlerinin belirlenmesini sağlamak ve çocuğun öğünlerini düzenli tüketmesine yardımcı olmaktır.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.