Şerif Mardin, eğer Said Nursi'yi yazmasaydı...

Şerif Mardin, eğer Said Nursi'yi yazmasaydı...

Hasan Bülent Kahraman Şerif Mardin'in Türkiye Bilimler Akademisi'ne neden alınmadığından bahsetti

Risale Haber - Haber Merkezi

Sabah'tan Hasan Bülent Kahraman bugünkü yazısında Profesör Şerif Mardin'in  Türkiye Bilimler Akademisi'ne alınmayışının Said Nursi hakkında yazdığı kitap olduğunu belirtti. "bir yere ait olmadıkları için bazı insanlar büyük bilim insanı olmuşlardır" diyen Kahraman, "Şimdi söyleyin bakalım bir yere ait olanlar mı ayakta, olmayanlar mı?" dedi.

Hasan Bülent Kahraman'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Profesör Şerif Mardin, Kadir Has Üstün Başarı ödülünü aldıktan sonra sahnede hazırlanan koltuğa oturdu. Konuşmasını yapacaktı.

Önce bir anekdot anlattı. Kendisine ilkokul diploman var mı diyen komutanına, askerde yok demişti. Lise diploması da yoktu. Ama doktora diploması vardı. Gelin görün ki, orada da Johns Hopkins Junior University yazıyordu. Komutan 'junior' sözcüğünün Amerikan üniversitelerinde ikinci sınıf öğrencilerinin adı olduğunu söyleyip bu ne iştir diye sormuştu. Şerif Bey açıklamasına açıklamış, o önemli değil, asıl ondan sonra dedi ki, işte böyle, bu ödül hemen hemen hiçbir yere ait olamamış bir kişiye verildi...

Bu doğrudur. Doğrusu da budur; yani, bir yere ait olmadıkları için bazı insanlar büyük bilim insanı olmuşlardır. Düşünün ki, 50 yıldan fazla bir zaman önce yazdığı Genç Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu isimli kitap hâlâ aşılamamışken, sayısız yurt dışı makaleyle Osmanlı-Türk düşünce sistematiğini ve toplumsal yapısını çözümlemişken Hoca, Türkiye Bilimler Akademisi'ne alınmamıştı. (Bu kitabın adının 'Doğuşu' diye çevrilmesi meseleyi tam açıklamıyor. Hoca 'birth' dememiş kitabının başlığında. 'Genesis' diyor. Bence 'yaratılış, oluşum ve köken' daha doğru sözcüklerdir.) Nedeni Said Nursi hakkında yazdığı kitaptı. Şimdi söyleyin bakalım bir yere ait olanlar mı ayakta, olmayanlar mı?

Şerif Mardin benim için gerçek ve çok büyük bir bilim insanıdır. Çünkü elbette çok önemli cevaplar da üretmiştir ama asıl çarpıcı yanı işin, sorduğu sorular, yaptığı tespitlerdir. Soru bir kere ortaya atıldı mı nasılsa bir cevap veren bulunur.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
7 Yorum