Salatalara zencefil zindeliğe kefil!

Salatalara zencefil zindeliğe kefil!

Uzun ve sıcak yaz günlerinde tutulacak oruçlarda dinç ve zindeo lmak mümkün. Uzmanlar, 'Salatalarınıza zencefil ekleyin. Zindeliği kaybetmeyin' şeklinde konuşuyor

Bazı besinler gün boyu zindeliğinizi korumanıza yardımcı olduğu gibi susuzluk hissinin de azalmasını sağlıyor.
Ramazan'ın yaz dönemine denk gelmesi bu besinleri daha da öne çıkarıyor. Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, "Sıcak yaz günlerinde oruç tutarken özellikle sıvı alımına dikkat edilmesi gerekiyor.

Sahur ve iftarda yeterli su içilmesi çok önemlidir. İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık toplam 2 litre sıvı tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları içmelisiniz.

Yine sahurda ayran tüketmek de hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir" diyor.
Diyetisyen Özge Öçal, Ramazan ayı boyunca susatmayacak ve zinde tutacak besinleri anlatıyor: 

SALATAYA ZENCEFİL RENDELEYİN 
Ramazanda zinde hissetmenin en önemli şartlarından biri antioksidan içeriği yüksek besinler tüketmektir. Yabanmersini çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve bir kase yaban mersini ile enerjinizi gün boyu yüksek tutabilirsiniz. 

Sahurda bol maydanoz ve dereotuyla hazırlanan menemen de son derece faydalı. Pişmiş domates, maydanoz ve dereotu vücuttan fazla suyu atarak zindeliği artırıyor. 

1-2 dilimlik avokado gün boyu zinde hissetmenize yardımcı olurken, salatalara rendelenecek taze zencefil, antioksidan kapasitesi sayesinde stresi azaltarak yorgunluk hissine karşı savaşıyor. 
susatmayan besinler 

Susuzluk ve yorgunluk, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon kaybına neden olabiliyor. Beynimizin susama ve açlık merkezi beraber çalışırken, gün boyu tok kalarak susama hissi de en az seviyeye indirilebiliyor. 
 Tok kalmak içinse sahurda bir tane haşlanmış yumurta yemek önemli rol oynuyor. Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ise gün boyu tok kalmayı kolaylaştırırken, zindeliğin artmasına da katkı sağlıyor. 

YARIM YAĞLI SÜT 
Sahurda içilecek yarım yağlı süt protein içeriğinden dolayı hem uzun süre tok kalmanızı sağlar, hem de susuzluk hissinizi bastırır. Taze sebze, meyve ve lifli gıdalar da ideal besinlerdir. Tabaklarınızda mutlaka mevsim sebzelerine ve meyvelerine yer verin. Ancak meyve tüketiminde aşırıya kaçmayın. 

Lor peyniri en tuzsuz ve yağsız peynirlerden biridir. Sahurda lor peyniri tüketerek hem uzun süre tok kalmanızı hem de susuzluk hissinizin artmamasını sağlayabilirsiniz. 

 Kızartmalar, kavurmalar ve yağlı besinler hem susuzluk hissini artıracağı hem de kilo alımına neden olacağı için uzak durulması gereken besinlerden. İçinde barındırdığı tuz nedeniyle zeytine de sahurda yer verilmemeli. 
Meyve suyu tüketmeyin 

Taze meyvelerin iyice yıkanarak kabuklarıyla beraber tüketilmesi ve meyve suyundan kaçınılması gerekiyor. Çünkü meyve suları yüksek glisemik indeksleri nedeniyle kan şekerinizin hızla yükselip, hızla düşmesine neden olarak açlık hissinizin artmasına, dolaylı olarak da susuzluk hissinizin artmasına neden olur.
Sahurda şeker, bal, reçel ve pekmez de susuzluğu artırıyor. Beyaz ekmek kan şekerini hızla yükseltip aynı hızla düşürürken çabuk acıkılmasına ve yorgunluk hissedilmesine neden oluyor.O nedenle tam tahıllı ekmek tüketilmesi gerekiyor.

HİNDİ ETİ TÜKETİN
Balık içerdiği Omega-3 sayesinde zinde kalmaya yardımcı olurken, hindi de içerdiği serotonin sayesinde daha zinde ve dinç hissetmeyi sağlıyor. Haftada 2 gün kurubaklagil tüketmek, salatalara haşlanmış yeşil mercimek eklemek çok faydalı. Haşlanmış yeşil mercimek, yorgunluk ve halsizlik hissini azaltıyor. İftardan 1-2 saat sonra, taze meyve ile tüketilecek badem de zindeliği artırır

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.