Said Nursi'yi Şeyh Said zanneden İsmail Saymaz mı muhabir mi?

Said Nursi'yi Şeyh Said zanneden İsmail Saymaz mı muhabir mi?

Bilgiye bu kadar kolay ulaşıldığı bir zamanda hala aynı hatalar nasıl işleniyor?

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER--Birgün Gazetesi sürekli aleyhte haber yaptığı cemaat ve tarikatlar hakkında yanlış bilgilere sahip. 

Çok bariz hataları bilerek veya bilmeyerek yapan gazete yeni bir yanlışa daha imza attı.

İsmail Saymaz'ın kitabıyla ilgili haber yapan gazetenin muhabiri Hasan Akarsu "Şeyh Said isyanını Said Nursi'nin çıkardığını" iftirasını attı.

Saymaz'ın kitabından bilgiler aktararak haberini yazan muhabirin bu yanlışı kitaptan mı yoksa kendisinin mi uydurduğu fark edilmiyor. Ancak cümlenin yapısından bu fahiş hatanın Saymaz tarafından da yazıldığı anlamı çıkıyor.

İlgili bölüm şöyle:

"Yazar, Osmanlı’nın tarikatları kurumlaştırdığını, tekkelerle denetlediğini, tarikatların yozlaşmaması için çare aradığını belirtir. 30 Mayıs 1925’ten sonra TBMM’ye kapatılmaları için öneri verildiğini ve yasaklandığını anımsatır. 773 tekke ve 905 türbe kapatılır. Bektaşiler Arnavutluk’a, Mevleviler Suriye’ye taşınırken, Nakşiler ve Kadiriler ise direnip başkaldırır. Ticaniler, Atatürk anıtlarına saldırır. 1951’de çıkarılan yasayla Şeyh Kamil Pilavoğlu Bozcaada’ya sürülse de tarikatların yeraltından çıkmaları engellenemez. Nakşibendi Süleyman Hilmi Tunahan Süleymancılar’ı kurar. 1959’da ölünce yerine Kacar geçer. Kadiri Said-i Nursi, Nur cemaatini kurar ve 1925’te Şeyh Sait İsyanı’nı çıkarır. 1960’ta ölünce cemaat bölünür."

birgun-002.jpg

Said Nursi, Şeyh Said'i vazgeçirmeye çalıştı

Said Nursi ile Şeyh Said iki farklı kişi. Ancak bir kesim ısrarla bu iki ismi karıştırmak istiyor. Haberde iddia ettiklerini aksine Said Nursi değil isyan çıkarmak, Şeyh Said'in "bana destek ol" talebinin geri çevirmiş böyle bir harekete kalkışmaktan şu sözlerle vazgeçirmeye çalışmıştı:

"Yaptığınız mücadele kardeşi kardeşe öldürtmektir ve neticesizdir. Türk milleti İslâmiyete bayraktarlık etmiş, dini uğrunda yüz binlerle, milyonlarla şehid vermiş ve milyonlar veli yetiştirmiştir. Binaenaleyh kahraman ve fedakar İslam müdafiilerinin torunlarına, yani Türk milletine kılınç çekilmez ve ben de çekmem."

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum