Said Nursi'yi dindarlar da laikler de anlamadı

Said Nursi'yi dindarlar da laikler de anlamadı

Akyol: Nursi'yi dinleyen de, anlayan da pek yok

Risale Haber-Haber Merkezi

Uluslararası yatırım danışmanı ve ekonomist İzzet Akyol, dindarların da laik kesimin de Said Nursi'yi anlamadığını söyledi.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin 59 vefat yıldönümü vesilesiyle sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Akyol'un sözleri şöyle:

Dinî ve sosyal alanda ilginç sentezler öneren istisnai birisiydi

"Said Nursi 59 yıl önce bugün vefat etti. Dinî ve sosyal alanda ilginç sentezler öneren istisnai birisiydi. Devlet mezarı dahi çok gördü, 27 Mayıs rejimi naaşını mezardan çıkarıp bilinmeyen bir yere nakletti. Kıymeti --bence-- hâlâ bilinmeyen bir cevher. Allah rahmet eylesin

Nursi Kürt, ama takipçilerinin çoğu Türktür

Said Nursi'nin anlaşılabildiği kanaatinde değilim. Fikirleri dindarların genel ezberlerine karışıp bulanıklaşmış. "Laik kesim" önyargılar sebebiyle anlamaya dahi çalışmamış. Ayrıca Nursi Kürt, ama takipçilerinin çoğu Türktür; Türkiye'yi birleştirici vasfını da önemli görüyorum.

Nursi'yi dinleyen de, anlayan da pek yok

S. Nursi cumhuriyet ve demokrasi ile İslam'ı uzlaştıracak ilginç bir sentez önerdi. Devletin din alanına müdahalesine ve "din adına siyaset"e şiddetle karşı çıktı, "dinin siyasette kullanılması"nı dine kötülük olarak gördü. Önerileri bugünkü sorunlara da ışık tutucu mahiyettedir

Nursi'yi dinleyen de, anlayan da pek yok. Laik/seküler kesimler dine karşı tipik önyargılarıyla ilgi göstermediler. "Siyasal İslam" taraftarları da pek sempatik bulmadılar. Nurcu kesimlerin çoğu ise Nursi'yi (kendilerini etkileyen) sağ-muhafazakâr paradigmalar içinde yorumladılar.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
7 Yorum