Said Nursi'ye zulmeden valinin adı mahalleden de siliniyor

Said Nursi'ye zulmeden valinin adı mahalleden de siliniyor

İsmi meydandan ve caddeden silinen tek parti döneminin baskıcı valisinin adının Sincan’daki mahalleden de silinmesi için harekete geçildi

Tek parti döneninin baskıcı valisi olarak bilinen Nevzat Tandoğan'ın ismi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararlarla Tandoğan Meydanı'ndan ve Nevzat Tandoğan Caddesi'nden silinmişti. Tandoğan Meydanı'na Anadolu ismi verilirken ABD Büyükelçiği'nin de bulunduğu Nevzat Tandoğan Caddesi ise Zeytin Dalı olmuştu. Her iki kritik noktadan da adı silinen Tandoğan isminin Sincan'ın en büyük mahallesi olan Tandoğan Mahallesi'nden de kaldırılması gündemde… AK Partililer bu konu üzerine çalışma başlatırken söz konusu isim değişikliğine Sincan Belediye Meclisi karar verecek.

ANLAMLI BİR İSİM VERİLSİN

Sabah Ankara Tandoğan Mahallesi'nin nabzını tuttu. Mahallelilerin önemli bir kısmı isim verilecekse 'Anadolu' gibi anlamlı bir isim verilmesini istiyor. Tandoğan Mahallesi Muhtarı İsmail Paykal ise isim değişikliği için halk oylaması yapılmasını talep etti. 24 yıldır Tandoğan Mahallesi Muhtarı olan İsmail Paykal, "Ben bu isim değişikliği konusunda halk oylamasına gidilmesini istiyorum. Bu konuda vatandaşın görüşü çok önemli… Bizim de kulağımıza değişmesiyle ilgili bir şeyler geliyor. Burası 30 bin nüfuslu bir mahalle… Bu nedenle halk ne derse o olsun… Sincan Belediyesi bu konuyla ilgili bir çalışma yaparsa uygun olur" dedi.

BİLMİYORDUK…

40 yıldır Tandoğan Mahallesi'nde ikamet ettiğini belirten Refah Özcan, "Ben 40 senedir bu mahallede yaşıyorum. Tandoğan Mahallesi sakinlerindenim… Ben uygun görülürse mahallenin isminin değişmesini istiyorum. Anadolu gibi bu coğrafyanın isimlerinden olursa iyi olur…" diye konuşurken Osman Paykal ise, "Biz buraya Nevzat Tandoğan'ın soy isminin verildiğini de bilmiyorduk. Benim için isim değişikliğinde bir mahsur yok" ifadelerini kullandı. Süleyman Çamözü de Tandoğan'ın eski bir isim olduğunu belirterek silinmemesini istedi.

ÖKÜZ ANADOLULU…

1929 yılında Ankara Valiliği'ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan, 18 yıl boyunca bu görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde başkentte toplumun farklı kesimleri üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan olay sürgündeki Said Nursi'ye zorla şapka giydirmeye çalışması olarak biliniyor. Adı bir cinayet soruşturmasına da karışan Tandoğan, beylik tabancası ile intihar ederek hayatına son verdi. Kılık ve kıyafetleri nedeniyle Anadolu'dan gelenleri Ankara'ya almaması ile de bilinen Tandoğan'ın vatandaşa, "Öküz Anadolulu" diye hitap ettiği de ifade ediliyor. Sabah

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.