Tandoğan silinip Said Nursi yazılacak

Tandoğan silinip Said Nursi yazılacak

Ankara Büyükşehir Belediyesinin gündeminde iki isim var

Risale Haber-Haber Merkezi

Adı başkentin en büyük meydanından silinen tek partinin baskıcı valisi Nevzat Tandoğan'ın ismi şimdi de bir caddede yaşıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu caddeye de baskılardan nasibini alan Said Nursi veya Aşık Veysel’in adını verecek.

Halka yaptığı hakaretlerle bilinen tek parti döneminin baskıcı valisi Nevzat Tandoğan'ın soyadını taşıyan meydana Nisan 2015'te Büyükşehir Meclisi kararıyla "Anadolu" ismi verilmişti. CHP ve bazı ideolojik kesimler hariç tüm halk tarafından olumlu karşılanan bu değişimin ardından bir yıl geçmesine rağmen Nevzat Tandoğan isminin başkentin en önemli caddelerinden birinde yaşıyor olması dikkat çekti. 

Aykut Gören'in Sabah'taki haberine göre 1929 yılında Ankara Valiliği'ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan, 18 yıl boyunca bu görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde başkentte toplumun farklı kesimleri üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan olay sürgündeki Said Nursi'ye zorla şapka giydirmeye çalışması olarak biliniyor.

Adı bir cinayet soruşturmasına da karışan Tandoğan, beylik tabancası ile intihar ederek hayatına son verdi. Kılık ve kıyafetleri nedeniyle Anadolu'dan gelenleri Ankara'ya almaması ile de bilinen Tandoğan'ın vatandaşa, "Öküz Anadolulu" diye hitap ettiği de ifade ediliyor.

İKİ ÖNEMLİ İSİM GÜNDEMDE

ABD Büyükelçiliği gibi stratejik öneme sahip kurumların da bulunduğu caddeye şimdi Sivas'tan Ankara'ya gelen ancak kıyafeti nedeniyle şehre alınmayan halk ozanı Aşık Veysel ve Tandoğan'ın zorla şapka taktırmak istediği Said Nursi isminin verilmesi düşünülüyor.

174462.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
12 Yorum