Said Nursi'nin talebeleri ile gazeteler çıkardık

Said Nursi'nin talebeleri ile gazeteler çıkardık

Bâbıâli’nin kıdemli isimlerinden gazeteci Muzaffer Deligöz, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin talebeleri ile gazete çıkardıklarını söyledi.

Yeni Dünya Vakfı’nda gerçekleşen “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”nin bu seferki konuğu 1960’lı ve 70’li yılların usta gazetecisi Muzaffer Deligöz’dü. Uğur Canbolat’ın takdim ettiği program dinleyiciler tarafından büyük bir dikkatle takip edildi. Açılış konuşmasını yapan Mehmet Nuri Yardım, amaçlarının nesiller arasında bir köprü oluşturmak olduğunu belirterek, “Bunun için kültürümüze, sanatımıza, basın ve yayın dünyamıza hizmet etmiş büyüklerimizi yaşıyorlarsa dâvet ediyor dinliyoruz. Vefat etmişlerse haklarında anma programları gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Uğur Canbolat Muzaffer Deligöz ile 16 yıllık tanışmasının hikâyesini anlatı. Canbolat, “Muzaffer Ağabeyi tanıdıktan sonra kendisine derin bir saygı duymaya başladım. Büyük emekleri olan ama ayn ızamanda mütevazı bir kişiliğe sahipti. Vefalı ve kadirbilirdi. Bundan dolayı ondan kopamadım.” dedi.

BEDİÜZZAMAN’IN FOTOĞRAFLARINI YAYINLIYORDUK

Muzaffer Deligöz, konuşmasına başlarken Ali Gürbüz ve İsmail Ambarlı’dan  bahsetti. O dönemlerde kurulan Kitap Dünyası ve Sebat Dağıtım’dan söz etti. Oğuzhan Kulaksız'ın Milat'taki haberine göre İhlas gazetesini 1963 yılında Ankara’da çıkardıklarını ifade eden Deligöz, “1964’te İzmir’de Zülfikâr’ı neşrettik. 1966 yılından sonra da İttihad maceramız başladı. İttihad, bütün Müslümanların meselelerine sahip çıkardı" dedi. 

Milli Gençlik dergisindeki ve Doğu Haber Ajansı’ndaki çalışmalarını dinleyicilere aktaran Muzaffer Deligöz, hayatı boyunca basın yayın ve kültür ağırlıklı çalışmaların içinde yer aldığını sözlerine ekledi:

“Ankara’da iken Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin talebesi Said Özdemir ağabeyle birlikte daha ziyade Risale-i Nur kitaplarını yayınlıyorduk. Sonra daha geniş çevrelere ulaşmak için gazete neşretme kararı aldık. Gazetelerde Bediüzzaman’ın hem vecizelerine hem de fotoğraflarına yer veriyorduk. O zaman baskı görülen devirlerdi ve dindarlara rahat verilmiyordu.”

Merhum Ali Gürbüz’ün buluş sahibi bir insan olduğunu kaydeden Muzaffer Deligöz, idealist bir çok arkadaşlar birlikte güzel hizmetlerin içinde olduğunu sözlerine ekledi. Deligöz sözlerine şöyle devam etti:

HATİCE BABACAN’A SAHİP ÇIKTIK

“O zamanlar Hukuk Fakültesi’nde talebeydik. Ama gönüllü olarak da çalışmayı seviyorduk. Ankara’da ilk çıkardığımız İhlas gazetesi 11 sayı çıktı, 10 sayısı toplatıldı. O zaman gazetemizde Mehter Marşlarını ve Risale-i Nurları yayınlıyorduk. Bu yayın ise suç kabul ediliyordu. Hakkımızda dava açılıyor ama hapiste tutup kasıtlı olarak duruşmaya çıkarmıyorlardı. Uhuvvet gazetesini 1964’te 6 sayı çıkardık. Başörtüsünü İlahiyat Fakültesi’nde Hatice Babacan ilk olarak takmıştı. Bu büyük bir infiale sebep oldu. Biz de gazetede Hatice Hanımı savunuyorduk. Büyük bir tesettür ve başörtüsü mücadelesi başladı o dönem. Şule Yüksel Şenler Hanımın mücadelesi daha sonradır.”

NECİP FAZIL BANA GÜVENİRDİ

Milli Gazete’de çalıştığı dönem ile ilgili olarak hatıralarını anlatırken Necip Fazıl Kısakürek’in de “Çerçeve” başlıklı yazılar yazdığını hatırlatan Muzaffer Civelek, “Onun yazılarını ben tashih ederdim. Benim tashihimi beğenirdi. ‘Gazetede birkişi var itimat ettiğim o da Muzaffer.’ derdi. O zaman gazetede yayınladığımızda ses getiren önemli haberlerimizden biri de Sultan Abdülhamid Han’ın şeyhine yazdığı mektubu bulup neşretmemiz olmuştu. Muzaffer Deligöz Cağaloğlu’nda Şeref Efendi Sokak’ta merkezi bulunan İttihad gazetesinden ve Milli Gazete’den ilginç hatıralar anlattı. Program, dinleyicilerin soruları ve katkıları ile çekilen hatıra fotoğrafları ile son budu.”

BASIN HİZMETLERİYLE GEÇEN ÖMÜR

Aslen Kastamonu/Araç’lı olan Muzaffer Deligöz, 1940 yılında doğdu. Orta Okulu Araç’ta, Liseyi Kastamonu’da bitirdi. 1960 yılında Ankara Hukuk Fakültesine kaydoldu. 1960 yılından itibaren Risale-i Nur kitaplarının Ankara’daki basımında görev aldı. 1963 yılında Ankara’da gazeteciliğe başladı. Aynı zamanda; Said Özdemir, Ali Gürbüz, İsmail Anbarlı ile beraber haftalık “İHLAS” Gazetesini çıkardılar.  Gazete askerleri ratsız ettiğinden Örfi İdare ekibi İzmir’e sürgün etti.

1964 de İzmir’de Zülfikâr ve Uhuvvet gazetelerinin çıkarılmasında görev aldı. Bu sırada Doğu Menzik Komutanı Korgeneral Faruk Güventürk hakkında yayınladığı yazılar sebebiyle 3,5 ay İzmir’de Cezaevinde kaldı. Generaller, Muzaffer Deligöz’ü Hukuk Fakültesi’nde öğrenci olmasına rağmen, hapishaneden çıkarken, ellerine kelepçe vurdurup askere sevk ettirdiler. Bu sebeple askerliğini Yedek Subay Öğretmen olarak Turgutlu’da yaptı. Askerlik sırasında İlahiyat Fakültesi’ne kaydoldu. Askerlik sonrası Ankara’ya dönünce; İstanbul’da yayınlanan İttihad Gazetesi’nin önce meclis muhabirliğini, daha sonra da Ankara Büro Şefliği yaptı. 1968 de İstanbul’a yerleşerek, İttihad Gazetesinin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlendi.

1968 Haccında İttihad Gazetesinin Türkçe/Arapça nüshasını Mekke’de neşrederek bir ilke imza attı. İttihad Gazetesi’ndeki ihtilaflar sebebiyle gazeteden ayrılınca, ”Doğu Haber Ajansı - Eastern News Agency” adıyla İslam Ülkeleri haberlerini Türk Basınına veren bir Haber Ajansı kurdu (1970). Kesintilerle devam eden ajans şu anda faal değil. 1968 de Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) Basın-Yayın Müdürlüğünü de yapan Muzaffer Deligöz, görevde kaldığı sürece Milli Gençlik Dergisi’ni yayınladı.

1971 de Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Bürosunda görev aldı. Diyanet Dergisi ile Diyanet Gazetesi’nin ilk çıkışlarında görev yaptı.

1973 de yayın hayatına giren Milli Gazete’nin kuruluşunu ve İlk Yazı İşleri / Genel Yayın Müdürlüğünü üstlendi.

1981 tarihinde Suudi Arabistan’a giden Muzaffer Deligöz, 1981-1992 yıları arasında Suudi Tanıtma Bakanlığı’nın ve Türk Elçiliğinin akredite ettiği gazeteci olarak çalıştı. Bu süre içinde İslam Haberler Ajansı’nın Türkiye Temsilcisi ve Doğu Haber Ajansı olarak İslam Ülkelerinin haberlerini Türk gazetelerine gönderdi. Yine bu süre içinde Türk Hacıları için Hac süresince yayınlanan Türkçe Gazete’yi 6 yıl Türkçe olarak çıkardı. 1992 yılında Türkiye’ye döndükten sonra 6 yıl Üsküdar FM Radyosu’nun Danışmanı, 1 yıl da Radyo Çağ’ın çalıştırıcısı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı.

Muzaffer Deligöz’ün kronolojik olarak basındaki çalışma hayatı şöyle:
İhlas Gazetesi: 1963, Ankara,  İdare Müdürü.
Zülfikâr Gazetesi: 1964, İzmir, Yazı İşleri Müdürü.
Uhuvvet Gazetesi: 1964, İzmir, Yazar.
İttihad Gazetesi: 1966/67, Yazı İşleri Müdürü, İstanbul.
Millî Gençlik Dergisi: 1968, MTTB Basın–Yayın Müdürü, İstanbul.
Doğu Haber Ajansı: 1970/2014, Sahibi–Mes’ul Müdürü, İstanbul.
Diyanet Dergisi/Gazetesi: 1971, Diyanet İş. Bşk. Basın Bürosu, Ankara.
Milli Gazete: 1973, Genel Yayın / Yazı İşleri Müdürü, İstanbul.
Türkçe Gazete: 1987, Hac süresince 6 YIL, S. Arabistan/Cidde.
Rabıta Gazetesi (Türkçe): 1988, Mekke, Yayın Müdürü.
Doğu Haber Ajansı: 1981/1991 arası (10 yıl), S.Arabistan/Cidde, Kuveyt.
Sosyal medya: 1990/2019, yüzlerce makale, araştırma, hukuki yazılar ve okuyucuya hukuki yardım.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.