Said Nursi'nin suçu 'Dünyayı döndüren biri var' demesidir

Said Nursi'nin suçu 'Dünyayı döndüren biri var' demesidir

​Vefatının 59'ncu yıl dönümü münasebetiyle Bitlis'te, "Üstad Bediüzzaman'ı Anma Etkinliği" düzenlendi.

Kar yağışına rağmen yoğun bir katılımla Bitlis Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı, sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bitlis Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEST-DER) Başkanı Emrullah Uysal, asrın müceddidi olan Bediüzzaman'ın, sıradan bir insan olmadığını, izzet, onur, gurur kaynağı olduğunu belirterek, düzenlenen programa katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

Programda bir konuşma yapan Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, tarihte fetihler ve fatihlerin olduğunu; Bediüzzaman'ın ise bu coğrafyanın manevi fatihi olduğunu vurguladı.

"Otobüs durağının ismi 'Tarihçe-i Hayat' olsun, bir tanesi 'Lemalar' durağı olsun"

Yaman, "Belediye başkan adayımız buradadır. İnşallah kazandıktan sonra Bitlis'in girişinde 'Bediüzzaman Said-i Nursi'nin şehrine hoş geldiniz' yazılı bir tabela olmalı. Bir yerde bir kültür merkezi olmalı. Burası mademki Bediüzzaman'ın doğduğu topraklardır. Bediüzzaman'ın orada mücadele ettiği topraklardır. Ermenilerden almak için bütün talebelerini şehit verdiği topraklardır… Bitlis'e böyle şeyler lütfen kazandırılmalı. Bunlar sembolik de olsa olmalı. Hatta bir otobüs durağının ismi 'Tarihçe-i Hayat' durağı olsun, bir tanesi 'Lemalar' durağı olsun." dedi.

Bediüzzaman hazretleri bu coğrafyanın manevi fatihidir

Yaman, şunları söyledi: "Tarihte fetih yapanlar vardır, fatihler vardır. Selahaddin Eyyubi Kudüs'ü fethetmiş, Kudüs'ün fatihidir. Sultan ikinci Muhammed Han İstanbul'u fethetmiş, İstanbul'un fatihidir. Bir de manevi fatihler, fetihler vardır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem), 'Bütün şehirler kılıçla fethedilmiş ama Medine Kur'an ile fethedilmiştir.' buyuruyor. Medine, manevi olarak fethedildi. İnanın geçmişte bu coğrafyaların manevi fatihleri, manevi olarak fethedenler olmasaydı, maddi fetihler de çok etki etmeyecekti. Bu coğrafyayı Abdulkadir Geylani hazretleri, Mevlana Halitler, Ahmed-i Xaniler, Faqiyê Teyranlar, Cezeriler, Yunus Emreler… Bunlar manevi olarak fethetmişlerdir. 100 sene önce burada büyük bir fatih geldi. İşte bu Bediüzzaman'dır. Bediüzzaman hazretleri bu coğrafyanın manevi fatihidir. Manevi olarak fethetmiştir. Maneviyatı, imanı fethetmiştir."

"Bediüzzaman'ın suçu, 'Dünyayı Allah döndürüyor' demesidir"

Üstadın hayat mücadelesinden kesitler sunarak sözlerini sürdüren Yaman, "Galile'nin suçu 'Dünya dönüyor' demektir. Bediüzzaman'ın suçu nedir biliyor musunuz? 'Dünyayı döndüren biri var. Dünyayı Allah döndürüyor.' suçu buydu. Bediüzzaman'a 36 sene işkence edenlerin, 22 defa zehirleyenlerin, ondan istedikleri şey, 'Hayır, dünya kendi kendine dönüyor, dünya tesadüfen dönüyor.' bunu söyle, kurtul dediler.  Ama o, 'Hayır, dünyayı bir döndüren var' dedi. Şu an çocuklarımız okullarda ne öğreniyorlar biliyor musunuz? Şu anda Müslüman memleketinde çocuklarımıza öğretmenlerimiz, 'Dünya kendi kendine dönüyor.  Bir manyetik alanı var, bir çekim kuvveti var. Kendi etrafında hiç hata yapmadan, sağa sola çarpmadan, arızalanmadan kendi kendine dönüyor!' Çocuklarımız böyle büyüyor." diye konuştu.

Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

Düzenlenen programa HÜDA PAR İstişare Kurulu Üyeleri İsmail Kocakaplan ve Cengiz Karakaya, İl Başkanı Celal Gül, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Ayhan Uslu, AK Parti Belediye Başkan Adayı Nesrullah Tanğlay, Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şükrü Tontaş-İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum