Said Nursi'nin Münazarat’ı ne anlama gelir?

Said Nursi'nin Münazarat’ı ne anlama gelir?

Görüşlerini aktarmak isteyenler için soruları her güne bir soru şeklinde yayınlıyoruz

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale Akademi’nin, Akademik Araştırmalar Vakfı (AKAV) ile birlikte düzenlediği “Münazarat Ekseninde Milliyet Fikri ve Demokrasi” konulu konferans 1 Ekim 2011 tarihinde yapılacak.

Akademisyenler, yazarlar ve gazetecilere gönderilen Münazarat soruları okuyucuların da katılımına açık. Görüşlerini aktarmak isteyenler için soruları her güne bir soru şeklinde yayınlıyoruz.

MÜNAZARAT OKUMALARI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME KONUSU YAPILABİLECEK SORULAR:

2-Bediüzzaman Münazarat’ın dil ve üslubuna ilişkin olarak “Şu eserlerden her birisi Kürt olduğu gibi, aynı halde Türk, aynı vakitte Arap’tır. Güya her bir eser Arap abasını iktisâ ve Türk pantolonu giymiş külahlı bir Kürttür” ifadelerini kullandıktan sonra, “gâyetmütenevvia ve muhtelife tabâyi’ ve hissiyâtı tazammun eden ve şu iki reçeteyi vücuda getiren üssü’l-esâs-ı mesleğim elmas-misâl olan İslâmiyet hissinin sadefi ve Kürtlükle memzûc olan milliyet fikrinin verdiği ders ile şöyle eserleri intâc etti. Demek, her bir eserim birkaç asrın fezlekesi ve Kürt tâifelerinin tabiatlarının enmûzeci ve gâyet muhtelife etvârımın nümûnesi olduğundan, hakikî intizamı onda aramak abestir” der.

Şu halde, Münazarat’ın telif sebeplerinden birinin, “İslamiyet hissinin sadefi ve Kürtlükle memzuç olan milliyet fikri” olarak belirtilmesi günümüzde ne anlama gelir?

Tebliğ göndermek-görüş bildirmek için e-mail: [email protected]

İLGİLİ HABERLER:

 

Said Nursi’nin Kürt reçetesi çözüm olur mu?

Kürt sorunununa Bediüzzaman çözümü