Said Nursi'nin iki cehennem sözünde çelişki yok mu?

Said Nursi'nin iki cehennem sözünde çelişki yok mu?

İki farklı zamanda söylenmiş cümleler arasında bir tutarsızlık ve çelişki görünüyor...

Soru: Bediüzzaman Said Nursi'nin "Zalimler için yaşasın cehennem!" ile "Milletimizin imanını selâmette görürsem cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım." ifadesi çelişmiyor mu?

Cevap: Milleti imansızlığa, ateşe, cehenneme, sapkınlığa sürükleyen zaten zalimlerdir. Dolayısı ile zulmü terk etmeyip hayatının son anına kadar zulmünde ısrar edenlere şefkat nazarı ile bakılmaz, onlara acınmaz.

Mesela Lenin, Stalin, Hitler, Mussoluni, Nemrut, Firavun, Şeddad gibi zalim ve kafirlere şefkat nazarı ile bakmak, ayrıca bir sapkınlık, yoldan çıkmışlıktır. Üstadımızın "Zalimler için yaşasın cehennem!" sözü bunlar gibi zalimleredir.

"Milletimizin imanını selâmette görürsem cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım." sözü ise, mazlum ve çaresiz insanlara karşı söylenmiş bir sözdür. Dolayısı ile iki cümle arasında herhangi bir tutarsızlık ve çelişki söz konusu değildir.

Hitlere şefkat nazarı ile bakmak, Hitlerin katlettiği binlerce masum ve mazluma karşı bir zulüm bir ihanet bir haksızlıktır. Allah’ın şefkati sonsuz olmasına rağmen, Allah böyle zalim ve kafirleri ebedi cehenneme atıyor. Demek böyle zalimler hakkında "yaşasın cehennem" demek, Allah’ın sonsuz adalet ve gazabına uygun bir söz oluyor.

Diğer bir husus, Üstadımız kendisine zulmeden savcı ve polisler hakkında, "Şayet onlar Risale-i Nur ile imanlarını kurtarır, ettikleri zulme tövbe istiğfar ederlerse, onlara hakkımı helal ettim." diyor. Bu da onun ne kadar engin ve yüksek bir şefkate sahip olduğunu gösteriyor...

Sorularla Risale

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum