Said Nursi Yeşilay’ın 50 nolu kurucusu

Said Nursi Yeşilay’ın 50 nolu kurucusu

122 kişi tarafından kurulan cemiyetin kurucuları arasında her görüşten insan mevcut

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-ÖZEL

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Yeşilay'ın 122 kurucusundan biri. Yeşilay'ın ilk kuruluş defterine göre Said Nursi 50 sıra numaralı kurucu.

Yeşilay, 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirlemesine, işgale karşı direnişi kırarak özgürlüklerini ve onurlarını ellerinden almak istemelerine karşı alkollü içkilerle mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Padişahın izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da "Hilal-i Ahdar" adıyla kuruldu. Bu nedenle Yeşilay’ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanıyor. "Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirildi. 

İLK KURUCU DEFTERDE YAZIYOR

Yeşilay'ın 92’inci kuruluş yılında, ilk kuruluş defteri yayınlanmıştı. İstanbul’un işgal altında olduğu yıllarda kurulan Yeşilay defterinde kuruculardan birinin de Bediüzzaman Said Nursi olduğu görülüyor.

122 kişi tarafından kurulan cemiyetin kurucuları arasında her görüşten insan mevcut. Ortak noktaları İngiliz işgaline karşı olan kurucular arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin kurucusu da olan Mazhar Osman Efendi (Uzman), o dönemde İstanbul’da Dar-ül Hikmet-il İslamiye azası olan Bediüzzaman Said Nursi (Said El Kürdi), Şeyhülislam Haydarizade İbrahim Efendi, Eşref Edip, Ahmet Emin (Yalman), Hakkı Tarık (Us), İsmail Hakkı (İzmirli), Selim Sırrı (Tarcan), Tevfik Rüştü (Aras), Fahreddin Kerim (Gökay), Safiye Elbi gibi isimler yer alıyor.

Defter, kurucu üyelerden başlayarak 1928 yılına kadar Osmanlıca tüm üyelerin adlarını içeriyor. 1928 yılından sonra ise defterin Latince harflerle yazıldığı görülüyor.

saidnursi_yesilay_defter.jpg

Bediüzzaman Said Nursi’nin kaydı 50. sırada (Said El Kürdi Hazretleri, Darül Hikmet'il İslamiye Azasından) diye yazıyor.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum