Said Nursi, Said Halim Paşa'nın 'yalı' teklifini kabul etmedi

Said Nursi, Said Halim Paşa'nın 'yalı' teklifini kabul etmedi

'Osmanlı Sadrazamı ve Düşünür Said Halim Paşa' için sempozyum düzenleniyor

RİSALEHABER

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyum 2-3 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Said Halim Paşa, yaşadığı dönemde İslami konuların savunucusu olup, İslamcılık düşüncesinin önde gelenlerinden birisi olarak kabul edilir. Yazmış olduğu eser ve makalelerinde fikirlerini ortaya koydu. Aralarında Bediüzzaman Said Nursi'nin de olduğu bir çok önemli isimle iletişim halinde oldu.

Bunlardan biri de Said Nursi'ye yaptığı tekliftir.

Teklifin detayını Prof. Dr. Adem Ölmez, TV111'de şöyle anlatmıştı:

"Bediüzzaman, esaretten İstanbul'a döndükten sonra devlet ricali ile irtibatı oluyor. O sırada dönemin başbakanı Said Halim Paşa. Said Halim Paşa, o dönemin siyasetçileri içinde İslamî duyarlılığı ile önplana çıkmış bir isim. Bediüzzaman'a sempatiyle bakıyor. Ona bir teklifte bulunuyor. Diyor ki: İstersen, gelip benim yalımda kalabilirsin. Yeniköy'deki yalısında. Orayı, o şöyle zihninde tasavvur ediyor Said Halim Paşa:

Entelektüellerin buluştuğu, kitapların okunduğu, çevirilerin yapıldığı bir zemin olsun istiyor kendisince. Bediüzzaman'ın orada bulunmasını da bu faaliyetin sürmesi açısından bir gereklilik olarak görüyor. Ama Bediüzzaman, iktidarla ilişkilerini her zaman mesafeli tuttuğundan dolayı, bir başbakanın kendisine vermek istediği yalısını tercih etmiyor. Biliyorsunuz, hayatı boyunca başkalarından böylesi karşılıksız ikramları hep reddetmişti Bediüzzaman. Burada da aynı şeyi yapıyor. Daha önce II. Abdulhamid zamanında ve daha sonra Cumhuriyet döneminde de benzer tavırları görülür Bediüzzaman'ın.

Daru'l-Hikmeti'l-İslamiyye'den aldığı parayla da kitap bastıracaktır. Malum, şu an Risale-i Nur külliyatında yeralan İşârâtü'l-İ'caz, Enver Paşa'nın bizzat destekleriyle o dönemde basılmıştır. Bediüzzaman bu eseri Doğu cephesinde Ermeni ve Ruslarla savaşırken yazmıştır. Yine Nokta, Şemme, Katre, Hakikat Çekirdekleri gibi pekçok eserini de yine bu dönemde bastırdı. O gün yapılmış baskıların birçoğu şimdi elimizde."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum