Said Nursi, Atatürk'ten önce Cumhuriyet dedi

Said Nursi, Atatürk'ten önce Cumhuriyet dedi

'Olmasaydın da olurduk' ilanını veren Eyüp Gökhan Özekin: Mustafa Kemal'i sevmem, inkılapları zararlı

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Koç Holding'in Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım'da gazetelere verdiği "olmasaydın olmazdık" sloganına  göndermede bulunarak "Olmasaydın da olurduk" yazılı bir ilan veren Sancaktar Dergisi kurucularından Eyüp Gökhan Özekin, Said Nursi Hazretlerinin Mustafa Kemal'den önce cumhuriyeti savunduğunu söyledi.

ilan.20131112122844.jpgİlandan sonra özellikle sosyal medyada gündeme gelen Eyüp Gökhan Özekin, açıklamalarda bulundu. İnternethaber'den Hatice Kübra'ya konuşan Özekin, "Neden böyle bir ilan verdiniz?" sorusunu şöyle cevapladı: "Geçen sene Koç Grubu bütün gazetelere "olmasaydın olmazdık" diye bir ilan verdi. Bu İslami olarak da bilimsel olarak da sakıncalı bir ifade bana göre. Biz de hiçbir hakaret içermeyen, fıkhen doğru olmasına dikkat ettiğimiz bu ifadeyle ilan verdik. İslama göre Mustafa Kemal olmasaydı biz olur muyduk? Olurduk. Bilimsel olarak da öyle mi? Öyle. Biz de Koç'un reklamlarına nazire yapan, doğruluğuna inandığımız bu ilanı hazırladık."

Özekin, "Atatürk düşmanı mısınız?" sorusunu da net bir şekilde cevapladı:

"Bu ifade çok sevimli bir ifade değil. Mustafa Kemal'i sever miyim? Hayır sevmem. Bir çok inkılabın bu topraklara, tarihimize zarar verdiğini düşünüyorum. Mustafa Kemal'in icraatlerini beğenmiyorum, dünya okumasını paylaşmıyorum, geleceğe dair perspektifini onaylamıyorum. Ama bu Mustafa Kemal değil de başka biri de olsa yine aynı tepkiyi verirdim. Atatürk düşmanı ifadesi hoş değil ama bunu bu şekilde algılamak isteyenler de böyle algılayabilir."

SAİD NURSİ ATATÜRK'TEN ÖNCE CUMHURİYET DEDİ

Özekin önceki gün Cüneyt Özdemir'in CNNTürk'te sunduğu 5N1K programına da katıldı. Canlı yayında Nasuh Mahruki ile karşılıklı diyaloglarda bulunan Özekin, Cumhuriyetin sadece Atatürk'e has bir özellik olduğu yorumlarını da Bediüzzaman Hazretlerinin sözleri ile yorumladı.

"Cumhuriyet olmasaydı siz bu kadar rahat konuşabilir miyidiniz" şeklindeki soruya Özekin, "Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri 'ben dindar bir cumhuriyetçiyim' der. Ve cumhuriyetle alakalı Mustafa Kemal'in henüz popüler olmadığı dönemlerde Bediüzzaman Hazretlerinin çok ciddi bir takım kanaatleri vardır. Kuşçubaşı Eşref, Enver paşalar cumhuriyeti tartışmışlardır. Cumhuriyet fikri yalnızca Mustafa Kemal'in bir anda aklına gelen çok parlak bir fikir değildir. Dolayısıyla biz cumhuriyet, demokrasi olmamalı diyecek bir pozisyonda değiliz. Değerlerimize barışık bir cumhuriyet olmalı" şeklinde karşılık verdi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.