Sağlıkta ihale kalkıyor

Sağlıkta ihale kalkıyor

Dünyanın en büyük sağlık tesisi olan Bilkent Şehir Hastanesi tanıtıldı. Sağlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Koca, yeni dönemde ihale şartnamelerinde rötuşa gidileceğini kaydetti: İlk defa söylüyorum. Burada da fizik tedavi ve kemoterapi h

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan Bilkent Şehir Hastanesi’ni tanıttı. Bakan Koca, hasta kabulüne başlandığında dünyanın en büyük sağlık tesisi olacağını belirttiği tanıtımda sağlık gündemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

‘HASTA GARANTİSİ’ İDDİASINA RET
Muhalefetin köprü ve otoyolları örnek göstererek dillendirdiği “şehir hastanelerinde hasta garantisi” söylentilerine tepki gösteren Bakan Koca, aksine verilen hizmetlerde vatandaşın düşünüldüğünü söyledi: “65 TL olan MR’ı yüzde 40 indirimle alıyoruz. Dünyada 65 TL’ye MR yok, 25 TL’ye zaten yok. Laboratuvarda fiyatlar ne? Hemogramın 3 TL, kan şekerinin 1 TL olduğu rakamlardan bahsediyoruz.”

ŞARTNAMELERDE RÖTUŞ
Yeni dönemde ihale şartnamelerindeki birtakım unsurları da devre dışı bırakmayı düşündüklerini kaydeden Koca, “Ben sağlık hizmetinin bir şekilde ihale edilmesini istemiyorum. Bu çerçevede var olanların da devre dışı bırakılarak, yani sürdürmeyerek devam edilmesi taraftarıyım. Burada da fizik tedavi ve kemoterapi hizmeti ihaledeki şekliyle değil, bizim hizmet vereceğimiz şekliyle olacak. O noktada bir yol alınmış oldu, burada ilk defa söylüyorum” dedi.

KATILIM PAYI ÇOK AZ
Dünyada sağlık hizmetlerinde her şeyden katılım payı alındığını ifade eden Bakan Fahrettin Koca, şöyle konuştu: “Bizde sadece poliklinik hizmetlerinden katılım payı alınıyor. Yoğun bakımdan, acilden, yatan hastadan, ameliyat edilen hastadan katılım payı almayız. Yapılan tetkiklerden alınmaz. Bizim gibi sağlıkta yüzde 73 memnuniyetin olduğu bir ülke yok. Şehir hastanesine gelen hastalar ‘Bizden ücret alınmayacak mı?’ şaşkınlığı içinde.”

Hastaneler markalaşacak
Toplamda 32 hastane daha yapmayı planladıklarını kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerini markalaştırmak istediklerini vurguladı. Koca, şehir hastaneleri ve artılarını şöyle özetledi:
KOORDİNATÖR BAŞHEKİMLİK- Şehir hastaneleriyle birlikte yönetim şeklini de değiştirdik. Tepede koordinatör başhekimin olduğu, yardımcılarının 10’a kadar çıkabildiği, altında idari ve mali direktörlerin bulunduğu bir yönetim şekli getirdik.
YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP- Kazakistan ve Romanya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden Mersin’dekine benzer şehir hastanesi, onun yanı sıra sistemin transferi ile ilgili de yoğun talep var. Malezya komple sistemimizi ve devamında hizmeti talep etti.
SAĞLIK TURİZMİ 5’E KATLANACAK- Şehir hastaneleri sağlık turizminin de merkezi olacak. Özellikle son dönem giderek artan ve hizmet boyutuyla 1.5 milyar dolara çıkan bir sağlık turizmimiz var. 2030 yılına kadar bunu 5 kat arttırmayı hedefliyoruz.


12 BİN İSTİHDAM

Geçtiğimiz ay hasta kabulüne başlanan Ankara Şehir Hastanesi ile ilgili bilgi veren Fahrettin Koca, bir aylık zaman diliminde 84 bin 779 poliklinik, 13 bin 414 acil poliklinik hizmeti, 2 bin 230 da ameliyat yapıldığını söyledi. Koca, şöyle konuştu: “Şu anda yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor. Bu 4 bin kişinin yarısı sağlık çalışanı. 900 hekim görev yapıyor. Hastane tüm birimleriyle bittiğinde 7 bini sağlık çalışanı toplam 12 bin kişiye istihdam sağlanacak.”

Yapay zekayla kontrol
Yeni dönemde üzerinde en çok durulan konulardan birinin, “koyulan teşhis ve yapılacak işlemin doğruluğunun teyidi” olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Koca, bununla ilgili yapay zekayı kullanma noktasında yoğun çaba içinde olduklarını kaydetti. Koca, “Özellikle obezite ameliyatlarında da endikasyonu koymak anlamında dijital ortama taşınarak geri planda yapay zeka ile bir onay mekanizmasının devreye girmesini istiyoruz. Benzer şekilde sezaryeni de çalışmak istiyoruz” dedi.
85 BİN ÖĞRENCİ
Geçen yıl tıp fakültelerine 14 bin 555 öğrenci alındığını, şu an tıp fakültelerinde okuyan öğrenci sayısının ise 85 bin olduğu bilgisini veren Koca, “Bu endekslerle giderek açığımızı kapatıyoruz. Hekim sayısında 2025 yılına kadar OECD ortalamasını kapatabilecek noktadayız” şeklinde konuştu

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.