Sağlık Bakanlığı'ndan 'mantar' uyarısı

Sağlık Bakanlığı'ndan 'mantar' uyarısı

Son günlerde mantardan kaynaklı zehirlenmelerde büyük artış yaşanması üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, "Vatandaşlarımız mantarı güvenilir yerlerden satın almalı, doğada kendi halinde yetişen yabani mantarlar tüketilmemelidir" uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, yurdun çeşitli bölgelerinde yabani mantardan kaynaklı zehirlenmelerin yaşanması üzerine, mantar zehirlenmelerine yönelik bir açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, mantardan zehirlendikleri anlaşılan 30'dan fazla kişinin Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından takip altında tutulduğu ve zehirlenen 2 kişinin ise hayatını kaybettiği duyuruldu.

Mantar tüketimi konusunda da uyarı yapılan açıklama, şöyle: "Yedikleri mantardan zehirlendikleri anlaşılan 30'dan fazla vatandaşımız Halk Sağlığı Müdürlüklerimiz tarafından takip altında tutulmuş ancak 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Vakalar çoğunlukla İstanbul, Zonguldak, Antalya gibi ormanlık alanları çok olan ve yabani mantar tüketimi olan illerimizde izlenmiştir. Ülkemiz uygun ekolojik koşulları nedeniyle mantar florası yönünden oldukça zengindir.

Doğada birbirine çok benzeyen zehirli-zehirsiz mantarları bir arada görmek mümkündür. Doğada yetişen yabani mantarlardan kaynaklı zehirlenmelere mantarlarda bulunan zehirli toksinler sebep olmaktadır. Toksinlerin kimyasal yapısına ve miktarına göre zehirlenmenin şiddeti de değişmektedir. Mantar tüketiminde vatandaşlarımızın herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için şu kurallara dikkat etmesi gerekir. Vatandaşlarımız mantarı güvenilir yerlerden satın almalı, doğada kendi halinde yetişen yabani mantarlar tüketilmemelidir. Mantarları pişirmek, kaynatmak, kurutmak turşu haline getirmek zehirlenmeyi önlemez. Yabani mantar tüketmiş bir kişide sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz-boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlarımız 114 numaralı Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu /Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni arayabilirler."

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.