Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Nur talebelerine 10 yıl hapis isteniyor

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Nur talebelerine 10 yıl hapis isteniyor

2007'den beri baskı altında tutulan Nurcuların pek çoğunun 8 ila 10 yıl arası hapsi talep ediliyor.

Ahmet Bilgi-Ömer Çiftçi'nin haberi

RİSALEHABER- 2008 yılından beri Rusya'nın bazı bölgelerinde Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur eserlerini okuyanlara karşı baskı ve zorlama var. Rusya'daki Nur Talebeleri 'aşırıcılık' suçlamaları ile gözaltına alınıyor ve mahkemeye çıkarılıyor.

8 ve 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İmam Kamil Odilov bu isimlerden biri. Odilov, geçtiğimiz yıllarda evlerinde Risale-i Nur sohbeti yapmaktan dolayı çevresindekiler ile birlikte gözaltına alınmıştı. Odilov, Dağıstan bölgesinde süren davasında suçlu bulunursa 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Odilov ile birlikte gözaltına alınan iki kişinin de davası bir yıldır sürüyor.

Dağıstan'da Nur Talebelerinin gözaltına alınması vakası ülke genelinde ilk veya son olmadı. Ardından yine Dağıstan'da yaşayan bir Nur Talebesi olan Ilgar Aliyev de Risale-i Nur sohbeti esnasında göz altına alındı. 2016'da değişen ceza kanunu neticesinde Aliyev'in de 'aşırıcılık yanlısı çete' oluşturmak suçundan 10 yıla kadar hapsi isteniyor.

Rusya Federasyonu'nun diğer ucu olan  Sibirya'nın Krasnoyarsk şehrinde de iki Nur Talebesinin daha gözaltına alındığı ve davalarının sürdüğü de gelen bilgiler arasında.

Sürgün cezası tehdidi

Nur Talebelerine uygulanan zulüm sadece tutuklamalar veya hapis cezası istemleri ile sınırlı değil. Yine Said Nursi'nin eserlerini okumaktan 'suçlu' bulunan Özbek vatandaşı Bobirjon Tukhtamurodov da Özbekistan'a sürgün tehdidi altında. Üstelik bu tehdit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bizzat Tukhtamurodov'un olayı ile ilgili 'sürgün edilemez' kararına rağmen devam ediyor.

Kitap okuyanlara ceza veren kanun!

2017'de de Nur Talebeleri üzerinde baskı devam etti. Geçen yıl Rusya'da 4 Müslüman, Said Nursi'nin eserlerini okumaktan dolayı tutuklandı ve şu anda hapishanede tutuluyorlar.

Temmuz 2016'da Ceza Yasası'nda yapılan değişiklikler "aşırılık" ile ilişkili suçlar için sert cezalar getirdi  Bu nedenle 2016'dan beri dini kitapları okumak için toplanan kişiler 'aşırılık yanlısı' olarak kabul ediliyor ve büyük hapis cezaları ile tehdit ediliyor. 

Forum 18'in haberine göre, ülkede 2016'da çıkan yasalar uyarınca Said Nursi'nin kitaplarını öğretenlere hapis cezaları arttırıldı, sohbetleri takip edenlere de 300 binden başlayıp 800 bin Ruble'ye kadar çıkabilen para cezaları veriliyor.

Risale-i Nur'da şiddet ve aşırılık yok iman var, müsbet hareket var

100 yıla yakın bir süredir okunan Risale-i Nur eserleri hiç bir zaman şiddeti ve aşırılığı teşvik etmedi. Ne Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatında, ne Nur talebelerinin davranışlarında ne de Kur'an tefsiri Risale-i Nur'larda Rusya'nın ileri sürdüğü iddialara dair herhangi bir dayanak bulunamadı.

Müsbet Hareket ilkesi ile okuyucularına iman hakikatlerini ders veren Risale-i Nur hakkında yapılan bütün tahrikler ve suçlamalar boşa çıktı. Buna rağmen özellikle Dağıstan'da Risale-i Nur okuyarak Müslüman olan Nur talebelerine yönelik baskı ve tehditler sürüyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum