Risale-i Nurları tavsiye etmek

Maryland Üniversitesinde öğretim görevlisi psikolog-yazar Michaela Mihriban Özelsel, hastalarına Risale-i Nurları tavsiye ettiğini söylemiş. (Risalehaber.com)

Risale-i Nuru bilenlerden ziyade bilmeyenler için, özellikle yanlış bilgi edinmişler için bu olay haber özelliği taşımaktadır. Zira bir eseri yazan veya takip edenlerce tavsiye edilmesi sıradan bir davranış biçimidir, herkesin normal karşılayacağı bir olaydır. Oysa bir yabancının hem de başka dine mensup bir kişinin bir eseri başkalarına tavsiye etmesi elbette önemsenecek bir durumdur.
Risale-i Nur bu açıdan bakıldığında hayli mesafe almış bir eserdir. Yüzlerce binlerce örneği vardır. Hem bu kabil tavsiyeleri her zaman hak eden bir eserdir.

Risale-i Nur; sadece hastalara değil, mahpuslara, yaşlılara, kadınlara, gençlere hatta toplumun farklı kesimlerine tavsiye edilecek bir eser özelliği taşır. Bu asrın kalbi hastalıklarına deva olduğu gibi imansızlık marazına yakalanmış her kesimden insana bulunmaz bir ilaçtır.

Eserlerin yazıldığı ve yayıldığı dönemlerde yazım ve dağıtım işlerini meccanen yapan insanların bu gayretlerini değerlendiren müellif Bediüzzaman Said Nursi bu durumun onların Risale-i Nura olan ihtiyaçlarından kaynaklandığını söylemiş ve şöyle ifade etmiştir.
 “Bu ümmi ihtiyarların ve kısmen çoban ve efelerin, bu zamanda, bu acip şerait içinde, her şeye tercihan Risale-i Nur’a bu surette çalışmaları gösteriyor ki, bu zamanda Risale-i Nur a ekmekten ziyade ihtiyaç var ki, harmancılar, çiftçiler, çobanlar, yörük efeleri, hacat-ı zaruriyeden ziyade bir hacat-ı zaruriyeyi, Risale-i Nur’un hakaikini görüyorlar.” (Emirdağ Lahikası, Sayfa 58)

Özellikle ateistlerin bu hakikatlere fazlasıyla ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Risale-i Nur iman hakikatlerini anlatan en tesirli eser olması açısından önemli bir ilaç olacak nitelikleri taşımaktadır.

İmansızlık bir maraz bir hastalıktır, hatta bu hastalık öyle bir hastalıktır birçok kalbi ve ruhi hastalıklara da kaynaklık etmektedir. Sıtres gibi asrın en önemli hastalığının yegâne sebebidir.

Risale-i Nur 130 parça eserleriyle bu hastalığı kökünden tedavi eden yegâne ilaçtır. İhtiyarlar Risalesi ihtiyarlara, hanımlar risalesi hanımlara, gençlere gençlik rehberi en önemlisi hastalara Hastalar Risalesi önemli moral kaynağıdır. Hastalıkların yüzde ellisinin psikolojik olduğu dikkate alınırsa bu eserlerin önemi bir kat daha artmaktadır. Kısacası Risale-i Nur; kalplere gıda gönüllere şifadır. 

Hem hapishanelerde de önemli bir ıslah edici özelliğe sahiptir. Tecrübe ile sabittir ki, hapishanelerde birçok mahkûm bu eserler sayesinde ıslah olmuş ve topluma menfaatli birer vatandaş olarak geri dönmüştür.

Müellifin dediği gibi:“İnşaallah, bir zaman hapishâneleri tam bir ıslâhhâne yapmak için, bahtiyar müdürler ve memurlar, o nurları mahpuslara ekmek ve ilâç gibi tevzî edecekler.” (Meyve Risâlesi, s. 32-34.)

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.