Renk körlüğü sadece erkeklerde görülüyor

Renk körlüğü sadece erkeklerde görülüyor

Renk körlüğü kalıtsal bir problem olmasına rağmen fark edilmesi çeşitli dönemlerde farklı hikâyelerle gerçekleşebiliyor. Peki, bu problemi sadece erkeklerin yaşadığını biliyor muydunuz?

Renk körlüğü hakkında merak edilenleri cevaplandıran Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Burcu Çalık renk körlüğünün erkeklerin maruz kaldığı bir problem olduğunu, X genine bağlı geliştiği için de kadınların taşıyıcı olduklarına dikkat çekti. Renk körlüğünün kız çocuklarında görülebilmesi içinse hasta erkeğin taşıyıcı bir kadınla evlenmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Burcu Çalık böyle bir durumla karşılaşmanın nadir olsa da görülebileceğini söyledi.
 
Halk arasında kırmızı ile yeşil rengi birbirinden ayırt edememe sorunu olarak bilinen renk körlüğü doğumsal bir problem olmasına karşın genellikle günlük yaşamda önemli bir sorun oluşturmadığı için fark edilmesi de zor oluyor. Renk körlüğünün kendiliğinden farkına varılmasının mümkün olmadığını belirten Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Burcu Çalık “Renk körü olan kişiler, herkesin renkleri kendisi gibi gördüğünü zanneder. Doğal olarak kişinin kendisi renk körü olduğunu anlayamaz, bunun için testlere girmesi gerekiyor” diyor. 
 
Renk körlüğü teşhisinin özel renk kitapçıklarıyla uygulandığını belirten Op. Dr. Çalık “Kişi eğer bu testlerde yer alan sayıları okuyabilirse, o renkleri görebiliyor demektir, okuyamaması ise renk körlüğü sorunu olduğunu gösterir” diyor. 
 
Renk körlüğünde X geni faktörü 
 
Renk körlüğünün X genine bağlı gelişen bir problem olduğunu söyleyen Op. Dr. Burcu Çalık “ X geni faktörü bu problemin erkeklerde ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kadınlar aktif olarak problemi yaşamaktan ziyade genelde taşıyıcı oluyor” diyor. Kadınlarda renk körlüğünün görülebilmesinin çok nadir karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Op. Dr. Çalık kız çocuklarında renk körlüğünün ortaya çıkması için taşıyıcı olan bir kadınla, renk körü bir erkeğin evlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 
 
Özel lenslerle renkleri görmek mümkün
 
Renk körlüğünün tıbben bir hastalık olmadığının altını çizen Op. Dr. Çalık “Renk körlüğü sorunu olan kişiler yeşil-kırmızı tonlarını, daha doğrusu sarı tonlarının bir kısmını ayırt edemezler. Kişi renk tonlarını görür ama bazı tonları seçemez” diyor. Renk körlüğünün tedavisi için özel kontakt lenslerin mevcut olduğunu söyleyen Op. Dr. Çalık, bu lenslerin renklerin ayırt edilmesinde, yüzde 100 olmamakla birlikte günlük hayatta son derece etkili olduğunun altını çiziyor. 
 
Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında: 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle 365 gün, 24 saat göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor.
 
Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, yurt içi ve yurt dışında toplam 25 merkezinde ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 200 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 2000’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı birkaç merkezi arasında yerini almayı başardı.
 
Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Gaziantep, Bursa, Erzincan, Sakarya ve Tekirdağ olmak üzere 11 ayrı ilde 19 şube ve yurt dışında Hollanda, Almanya, İngiltere, Gürcistan ve Belçika’da bulunan 6 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup İzmir, Konya ve Gaziantep’te açacağı yeni hastaneleriyle geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ülkesinden yılda yaklaşık 40 bin hastaya da hizmet veriyor.

yeni akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.