Rasim Özdenören, Said Nursi-Abdülhamid yorumunu hakperestçe düzeltmişti

Rasim Özdenören, Said Nursi-Abdülhamid yorumunu hakperestçe düzeltmişti

Köşe yazılarında önemli konulara değinen Özdenören, zaman zaman Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri hakkında da görüşlerini dile getiriyordu

RİSALEHABER

Tedavi gördüğü hastanede Hakkın rahmetine kavuşan yazar Rasim Özdenören, sürekli yazan usta bir yazardı. Köşe yazılarında önemli konulara değinen Özdenören, zaman zaman Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri hakkında da görüşlerini dile getiriyordu.

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN'IN İMANI KURTARMA YÖNTEMİ BUGÜN İÇİN DE GEÇERLİ

Özdenören, 2013 yılında "Son devrin âlimlerinden Bediuzzaman Said-i Nursî Hazretleri de dikkat ederseniz İslam'ın hep iman, itikat ve ahlakından bahsetmiş, zerre kadar işbu devletti, iktidardı, şuydu, buydu, alanlarına girmemiştir. Neden girmemiştir? Kanaatimce artık İslam'ın 'iktidar olma', 'devlet olma' zamanı geçmiştir" şeklindeki bir soruyu şöyle cevaplamıştı:

"Üstad Bediüzzaman'ın imanı kurtarma yöntemi bu gün için de geçerliğini korumaktadır. Ortada Müslüman yoksa onların devletinden nasıl bahsedilebilir ki! O açıkça söylememiş bile olsa uyguladığı yöntem Müslümanları kendi düzenlerini kurmaya sevk edecektir. Burada, dile getirilmemiş bir amacın varlığını göz ardı etmemek gerekir."

SAİD NURSİ-ABDÜLHAMİD YORUMUNU DÜZELTTİ

Yine 2013 yılında Yeni Şafak'taki köşesinde Abdülhamid olayına değinen Özdenören, burada Said Nursi ve Mehmet Akif hakkında yaptığı yorumu daha sonra gelen bilgiler ışığında düzelterek hakperest bir insan olduğunu göstermişti. (Özdenören'den Said Nursi için açıklama ve düzeltme)

1908'de, 31 Mart vakasında Sultan Abdülhamid Han'ı devirmek üzere Selanik'ten İstanbul'a intikal eden 'Hareket Ordusu'nun ellerinde 'Şeriat İsterük' pankartlarıyla İstanbul sokaklarında başkaldırı gösterilerine girişildiğini belirten Özdenören, Abdülhamit Han'a karşı yürütülen başkaldırı hareketine, salt taleplerin cazibesine kapılarak katılan Müslümanlar da olduğunu söylemiş ve Bediüzzaman ile Mehmet Akif'i örnek göstermişti: Özdenören, "Bunlardan biri Bediüzzaman Saidi Nursi, diğeri şair Mehmet Akif (Ersoy) ve belki daha başkaları... Üstat Bediüzzaman daha sonra yanılgısının farkına varma erdemini ve meziyetini göstererek o dönemini 'Eski Said' olarak tesmiye etmiştir. Akif ise ölünceye kadar hatasında sabit kalmıştır" demişti.

GÖRÜYORUM Kİ, YANILMIŞIM

Bu yorumu Risale Haber'de "Özdenören, Said Nursi ve Abdülhamid ilişkisini nasıl anlamış?" başlığı ile eleştirilerek olayın gerçek yüzüne dair bir haber yayınlanmıştı. Ayrıca okuyucuları da Özdenören'e mesaj göndermişti.

Bunun üzerine Özdenören, bir sonraki köşe yazısında hatasını şu cümlelerle düzeltmişti:

"1. Gerek yukarıya aldığım mektubuyla, gerekse farklı yayın organlarındaki değinileriyle kendimi düzeltmeme imkân veren tüm uyaranlara teşekkür borçluyum. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Tarihçe-i Hayat'a baktığımda, yukarıdaki düzeltme mektubunda yer alan bilgilerin teyit edildiğini memnuniyetle görmüş bulunuyorum.

2. Bu vesile ile elimdeki mehazlara yeniden göz attım, 31 Mart Vakasında merhum Mehmet Akif'in (Ersoy) adına da rastlamadığımı beyan etmek isterim."

3. Gerçeklik değindiğimiz işbu düzeltme istikametinde olmasına rağmen bizdeki hafıza aldanmasının sebebi ne olabilir diye düşündüm. Bu konuda vaktiyle (1960'lı yılların ilk yarısı dolayları) Marmara Kıraathanesi'nde, aramızda tarihçilerin de bulunduğu sohbetlerde fırsat oldukça bu konuya da değinilirdi. O sohbetlerde, ya benim yazıda değindiğim biçimiyle konuyu ele alanlar olmuştur yahut da ben o sohbetleri yazıda değindiğim biçimde algılamış olabilirim. Maksadım birilerini karalama olmadığı, bir davranış biçimini öne çıkarma olduğu için yazıyı kaleme alırken mehazlara göz atma ihtiyacını duymamıştım. Fakat görüyorum ki, yanılmışım.

4. Burada değindiğim düzeltme, bizim 'yanlış bilinç' hususundaki önermemizi haleldar etmiyor. Adı geçen yazımızdaki özel isimler bir sembol olarak kabul edilerek yazının öylece değerlendirilmesini salık veririm.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum