Rasim Özdenören: Üstad Said Nursi, Menderes’e Ayasofya için şöyle dedi

Rasim Özdenören: Üstad Said Nursi, Menderes’e Ayasofya için şöyle dedi

Ayasofya’nın açılmasının yolunu döşeyen isimli, isimsiz mücadelecilere

RİSALEHABER

Yazar Rasim Özdenören, Said Nursi’nin Başbakan Adnan Menderes’e “Ezan-ı Muhammedi’yi serbest bırakmakla 10 yıl kazandın; Ayasofya’yı aç, ebediyeti kazan!” dediğini aktardı.

Yeni Şafak'taki yazısında, Arapça ezan yasağını kaldırılmasının ardından Bediüzzaman Hazretlerinin Ayasofya'yı hatırlattığına vurgu yapan Özdenören, şöyle yazdı:

"Demokrat Parti’nin 14 Mayıs 1950 milletvekili seçimlerinde ezici bir çoğunlukla iktidara gelmesinden sonra, 16 Haziran 1950 tarihinde, Türkçe ezan okunmasını zorunlu kılan kanunu ortadan kaldırmasıyla 17 Haziran’da Ezan-ı Muhammedi yeniden okunmaya başladı. Ezanın asli hüviyetine kavuşturulması münasebetiyle Üstat Bediüzzaman Said Nursi’nin Başbakan Adnan Menderes’e şöyle söylediği nakledilir: “Ezan-ı Muhammedi’yi serbest bırakmakla 10 yıl kazandın; Ayasofya’yı aç, ebediyeti kazan!”

Ayasofya'nın açılmasında mücadele eden herkesi tebrik eden Özdenören, yazısını şöyle sürdürdü:

"Ayasofya’nın açılmasının yolunu döşeyen isimli, isimsiz mücadelecilere, hukuki kararın verilmesinin yolunu açanlara, kararın verilmesinde emeği ve gayreti geçen herkese ne mutlu! Ebediyeti kazanmış olmak her türlü tebrikin ötesinde bir takdiri hak ediyor.

Ayasofya ayakta kaldıkça onların adı da tarihte ve gönüllerde yaşayacaktır.

Ayasofya’nın yeni fetihlere kapı olmasını diliyorum. Hayırlı olsun!

Adnan Menderes gibi zatların hatırları için...

Said Nursi'nin  Adnan Menderes'e gönderilmek niyetiyle yazılan Emirdağ Lahikası'nda yer alan ifadeleri şöyle:

Ezan-ı Muhammedînin (a.s.m.) neşriyle Demokratlar on derece kuvvet bulduğu gibi; Ayasofya'yı, beş yüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesine çevirmek ve halen İslâmda çok hüsn-ü tesir yapan ve bu vatan ahalisine âlem-i İslâmın hüsn-ü teveccühünü kazandıran, yirmi sekiz sene mahkemelerin muzır cihetini bulamadıkları ve beş mahkeme de beraatine karar verdikleri Risale-i Nur'un resmen serbestîsini dindar Demokratlar ilân etmeli ve bu yaraya bir nevi merhem vurmalıdırlar. O vakit âlem-i İslâmın teveccühünü kazandıkları gibi, başkalarının zâlimane kabahatları onlara yüklenmez fikrindeyim. Dindar Demokratlar, hususan Adnan Menderes gibi zatların hatırları için, otuz beş seneden beri terk ettiğim siyasete bir iki saat baktım ve bunu yazdım.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum