Ramazan'dan sonra kilo almamak için bunu yapabilirsiniz

Ramazan'dan sonra kilo almamak için bunu yapabilirsiniz

Ramazan ayından sonra ilk bir hafta veya 10 gün boyunca Ramazan ayındaki gibi tüketim yapılmalı

Diyetisyen Mustafa Tilekli, Ramazan ayında oruçla birlikte yavaşlayan metabolizmanın Ramazan ayından sonra da kilo almaya daha yatkın olduğunu, bu nedenle Ramazan ayından sonra ilk bir hafta veya 10 gün boyunca Ramazan ayındaki gibi tüketim yapılması gerektiğini söyledi. 

İnsanların oruç tutarken alıştıkları iki veya üç öğüne ek olarak artan öğün sayısı ve değişen saatlere tekrar alışma süresinde kilo almamak için çok dikkat etmeleri gerektiğini belirten Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, “Tekrar eski düzene dönüldüğünde sadece kilo almakla kalmıyor aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemi rahatsızlıkları da ortaya çıkıyor. Öncelikle Ramazan ayında azalttığımız veya tamamen bıraktığımız egzersizlere mutlaka başlamalıyız. İlk bir hafta veya on gün boyunca oruç tutarken alıştığımız miktarlardan çok fazla tüketmemeye aşağı yukarı aynı miktarları tüketmeye özen göstermeliyiz. Bir anda günde 5 veya 6 öğün uygulamak kilo almaya sebep olabilir. Öncelikle yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak daha sonrasında yediklerimizi arttırmamız gerekir. İlk bir hafta ağır yemeklerden fazla tatlılardan uzak durmalıyız. Sıvı tüketimini arttırmalı çay ve kahve türü kafeinli içecekleri ölçülü tüketerek iştah kontrolü yapabiliriz” dedi.

Ramazan ayında alışılan gece yemek yeme düzenini Ramazan ayından sonra tamamen bırakılması gerektiğini ifade eden Tilekli, “Şeker hastaları ve insülin direnci bulunan kişilerin kan şekerini ani yükselten gıdalardan uzak durmaları ve öğün aralarının dört saatten fazla olmamasına dikkat etmeleri gerekir.

Ramazan öncesi düzenli spor yapıp oruç süresince kondisyonu düşen ve bir miktar kas kaybeden sporcularında tekrar toparlanmak için diyetlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Antrenmanlarını bir anda eski düzene getirmeden kademeli olarak arttırmalılar. Sporcular diyetlerinde de değişiklik yaparken eski yeme düzenlerine bir anda geçmek yerine kademeli olarak arttırmalılar.

Özellikle metabolizma hızlandırıcı ve uyarıcı özelliği bulanan kafein içerikli içeceklere spor öncesi yer verebilirler. Menopoz döneminde bulunan kadınların ramazan sonrası beslenmeleri de çok önemlidir. Özellikle egzersizlerini arttırmaları gerekir. Diyetlerinde bir süre meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeleri gerekebilir. Kalp veya tansiyon hastaları da bu sıcak havalarda yağlı ve tuzlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durup sıvı tüketimini arttırmalıdır.

Kısacası ramazan sonrası kilo almayı engellemek ve rahat bir hafta geçirebilmek için yaklaşık bir hafta boyunca yarı oruç düzeniyle devam etmekte fayda vardır. Bu sayede normal düzene bir geçiş olur ve adaptasyon problemi yaşamazsınız” diye konuştu. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.