Ramazan'da hızlı tokluğa dikkat

Ramazan'da hızlı tokluğa dikkat

Ramazan ayında herkesin beslenme düzeni değişir. Uzmanlar, Ramazan ayının anlam ve önemine uygun olarak 'vücudu dinlendirme ve arındırma' için bazı kuralları hatırlattı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, Ramazan ayında değişen beslenme düzeni için gerekli önlemlerinin alınmamasının kilo alımı yanında akut ya da kronik sağlık sorunlarına da yol açabileceğini söyledi.

Sahura kalmamak sakıncalı

Uzun süreli açlık metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bu sebepten sahura kalkmadan oruç tutmayı tavsiye etmeyen Köse, "İftar sofralarında fazla tüketimlerin olması, yemeklerin ardından tatlı tüketimlerinin artması da hızlı tokluğa sebep olarak sindirim sisteminizi bozabilir. Bunun yanı sıra sahurda kan şekerini gün boyunca dengelemeye yardımcı olacak farklı karbonhidratlar seçilmeli" dedi.

Su tüketimini ihmal etmeyin

Vücut besin olmadan ayakta kalabilir ancak su olmadan metabolik faaliyetleri gerçekleştiremez ve ciddi sağlık riskleri ortaya çıkar. Bunun önüne geçmek için iftardan sahura kadar 1,5 litre su içilmelidir. İftarda ek olarak yemekle beraber 0,5 litre su su günlük ihtiyacı karşılar.

İftarda yeme hızına dikkat edin

İftarda yemeğe su ve hurma ile başlamak sindirime yardımcı olur. Ardından bir kase ılık çorba ile başlayarak 10 dakika beklenilmelidir. Bekleme sırasında söğüş ya da sebze tüketilebilir. Hızlı tüketilen besinler midedeki sindirim sistemini yavaşlatarak hazımsızlığa yol açar. İftarla uyku saati arasındaki zaman dilimi kısa olduğu için bolca sebze tüketmeye özen gösterin. Salata soslarının da az yağlı ya da yağsız olmasına dikkat edin.

Yemek sonrası tüketilen tatlı da hazımsızlığa neden olur. Bunun için yemekten 2 saat sonra ara öğün niyetine 1 porsiyon sütlü tatlı ya da meyve tüketilebilir.

İftardan sonra 20 dakika yürüyüş yapın

İftardan sonra oturmak vücudu dinlendirmek yerine yorar. Mide sindirimine ve metabolizmaya yardımcı olmak için iftardan sonra 20 dakika yürüyüş yapabilirsiniz.

Yasemin.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.