Portakal kabuğunu atmayın  işte faydaları

Portakal kabuğunu atmayın  işte faydaları

Kainat eczanesinin c vitamini deposu portakalın kabuğu bile şifa kaynağı

Portakal, dünya çapında en yaygın tüketilen meyvelerden biridir. Çoğu insanın bilmediği şey ise, kabuğunun sağlığımız için yararlı bir besin kaynağı olduğudur. 

Bir çok insan için portakal kabuğunu çöpe atmak sıradan bir şeydir. Ancak sağlığınıza iyi gelen bir çok yararı olduğu kanıtlanmıştır. Portakal kabuğunun bazı hastalıkları önleyici etkisi vardır. 

Kabuğunun tadı meyvesi ya da suyu kadar lezzetli değil. Yine de, içinde bulunan aktif bileşenleri beslenmemize eklemeyi düşünmek için yeterli bir sebeptir. 

İşte portakal kabuğunun faydaları

1. Kolesterolü önler

Portakal kabuğunda fitokimyasallar ve flavanoidler bulunur. Bunlar, kontrolsüz kolesterole sahip insanlar için bir tedavi olabilir. Ayrıca, damarlarda tıkanıklığa sebep olan plak oluşumunu engeller.  Aynı zamanda, kalp damar sağlığı için de yararları vardır çünkü yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskini azaltır. 

2. Mide yanmasına iyi gelir

Portakal kabuğunda bulunan aktif bileşenlerin alkali etkisi vardır ve mide asidini azaltır.  Smoothielere ekleyerek ya da çayını yaparak içmek, sindirimsel pH seviyesini dengeler. Aynı zamanda, sindirim problemleri yaşadığınız sırada çok fazla asit oluşmasını engeller. Çok ciddi ve sık tekrarlayan mide yanması durumlarında 20 gün boyunca günde 1 defa içmelisiniz. 

3. Sindirimi rahatlatır

Her 100 gram portakal kabuğunda 10.6 gr lif olduğu tahmin edilmektedir. Lif, sindirim sağlığı için oldukça gerekli bir besindir. Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak hareketini arttırır. Aynı zamanda, kalın bağırsakta biriken atıkların vücuttan atılmasını sağlar. Huzursuz bağırsak sendromu, ishal ve enflamatuvar hastalıkların önlenmesi için evde hazırlayabileceğiniz en iyi tedavilerden biridir. Tüm bunların yanında, rahatlatıcı etkisi de vardır. Üstelik, bağırsaklarınızı koruyan bağırsak florası üzerinde de pozitif etkisi vardır.

portakal1.jpg

4. Anti bakteriyel özellikleri bulunur

Portakal kabuğunun içindeki doğal özler yüksek miktarda fenol ve antioksidan bileşenleri içerir. Aynı zamanda, anti mikrobik ve anti bakteriyel özellikleri bulunur. Hem içeriden hem dışarıdan, E. Coli ya da Listeria monocytogenes dahil bir çok zararlı patojene karşı savaşır. 

5. Solunum hastalıklarını önler ve bu hastalıklara karşı mücadele eder

Portakal kabuğunda, portakal suyuna kıyasla 10 kat daha çok C vitamini bulunur. Sonuç olarak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en iyi yollarından biridir.  Bir antioksidan olan portakal kabuğu, virüs ve bakterilerin oluşmasını yavaşlatır. Aynı zamanda savunma mekanizmasını da güçlendirir. 

Bronşit, grip, soğuk algınlığı, alerji, astım, akciğer kanseri gibi solunum hastalıklarını önler.

6. Diş sağlığını korur

Nefesinizi tazeler. Bakterileri etkisiz hale getirir. Dişinizde sarı lekeler oluşmasını engeller. İçerdiği özler ve esansiyel yağlar bakteri plaklarının zararlı etkilerine ve yarattığı enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. 

Portakal kabuğu çiğnemek hassas dişlere sahip insanlara da önerilmektedir. Çünkü dişe portakal kabuğu sürmek hassasiyeti azaltır. Portakal kabuğunu macun haline getirip kullanabilirsiniz ya da kabuğun iç kısmını dişlerinize sürebilirsiniz. 

portakal2.jpg

7. Kilo vermeye yardımcı olur

Portakal kabuğunun kalorisi çok azdır, lif barındırır ve kilo vermenize yardımcı olan detoks özellikleri vardır. Çay olarak içmek ya da diğer tariflere eklemek, vücudunuzun temizlenme sürecini harekete geçirir. Aynı zamanda uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olur, bu şekilde çok fazla kalori almanıza engel olur.

8. Cildinize iyi gelir

Portakal kabuğunun dışardan da bir çok yararı vardır. Hem sağlıklı hem de güzellik açısından sağladığı yararların tadını çıkarabilirsiniz. İçinde yüksek miktarda bulunun C vitamini, lekelerin oluşumunu azaltır ve erken yaşlanmanın sebep olduğu diğer izleri ortadan kaldırır. 

Özleri sayesinde, portakala kabuğu güneşin, yanıkların ve toksinlerin sebep olduğu tüm küçük lekeleri temizlemenize ve kapatmanıza yardımcı olur.

Portakal kabuğu çayı doğal bir tonik olarak görev yapar. Çünkü bütün gözenekleri derinlemesine temizler, siyah noktaların, sivilce ve aknelerin oluşmasını engeller. 

Gördüğünüz gibi, portakalın genellikle çöpe atılan kabuğunun sağlığınız içn harika yaraları vardır. Portakal kabuğunu rendeleyerek, çayını yaparak ya da yemeklerinize ekleyerek tadını çıkarabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.