Paylaşmak bulaşıcıdır

Paylaşmak bulaşıcıdır

Günümüzde pek çok kişi insan kan yoluyla bulaşan hastalıklar nedeniyle sağlığını kaybediyor. B

İnsanların birbirine kenetlenmesi ve güven duymasını sağlamak için en önemli unsurlardan birisi de paylaşmak. Fakat bazı durumlar ve eşyalar var ki; paylaşmak insana en büyük zararı verebiliyor ve olmadık yere bulaşıcı hastalığa yakalanmasına neden olabiliyor. O nedenle bazı eşyalarınızı paylaşmayın ya da başkasının paylaşmasına da izin vermeyin.

Günümüzde pek çok kişi insan kan yoluyla bulaşan hastalıklar nedeniyle sağlığını kaybediyor. Bu hastalıkların başında Hepatit B, hepatit C ve Hiv enfeksiyonu geliyor. Maalesef hastalıkların tedavisi çok zor ve vücuttan tamamen atılması da pek mümkün olmuyor. Bu hastalıkların yayılma yolları da yeterince bilinmiyor. Özellikle hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonları ihmaller nedeniyle maalesef yaygınlaşmaya devam ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ceylan en çok bulaşma yolları ve önlemlerle ilgili bilgiler veriyor.
Tırnak makası ve cımbızı paylaşmayın
Ev içerisinde diş fırçası, jilet, tırnak makası, cımbız gibi kanama riski olan ürünlerin ortak kullanılması, bir kişiden diğer kişilere kan yoluyla hastalık bulaşmasını artırabiliyor. Bu nedenle ortak kullanılan bu bakım ürünlerinin kişiye özel olması gerekiyor. Doç.Dr. Bahadır Ceylan özellikle Hepatit virüsü taşıyan birinin açık bir yarası varsa, o yaraya direk temas edilmemesi gerektiğini belirtiyor ve devam ediyor: "Bu tür hastalıklar insanlarda siroz, kanser ve ölümlere sebep olabiliyor. Aynı zamanda ciddi psikolojik sorunlara yol açabiliyor ve maalesef bazı damgalanan bazı hastalıklara davetiye çıkarabiliyor."

Erkekler berberde dikkat !

Berber, dişçi, manikür pedikür işlemi yapan yerlerde de bu virüsler kolaylıkla bulaşabiliyor. Doç. Dr. Bahadır Ceylan, "Bu yüzden berberde tıraş olmak yerine, evde tıraşınızı kendiniz yapın. Çünkü jilet değişimi sırasında, berberin elinden diğer kişinin jiletine bulaşan kan hepatit virüsünün bulaşmasına yol açabiliyor. Ayrıca bazı berberlerin kullandığı jilet kesiklerinde kanı durdurmak için kullanılan kan taşının, başkasının yüzünde de kullanılması her türlü virüslere müsait ortam yaratıyor” şeklinde konuşuyor.

Kadınlar kuaföre dikkat!

Manikür pedikür yapan yerlerde aletlerin çok iyi dezenfekte edilmesi ve tek kullanımlık olması gerekiyor. Doç. Dr. Bahadır Ceylan, “bu tür yerlere sık sık gidiyorsanız bunları sorgulayın. Ayrıca manikür pedikür yaptırırken evdeki aletleri götürüp yaptırmak daha uygun olabilir. Ancak bu işlemi yapan kişinin her müşteri değiştirdiğinde elini iyice yıkaması ve antiseptiklerle dezenfekte etmesi gerekiyor” diyor.

KORUNMAK ÇOK KOLAY

Bu hastalıklardan aşılanarak veya basit yöntemlerle korunmak mümkün.Korunma yolları ile ilgili Doç. Dr. BahadırYalçın şu bilgileri veriyor:

Sakal tıraşında berberin tıraş sonrasındaellerini iyice yıkaması ve alkolle dezenfekte etmesi, sonra jileti değiştirmesi gerekir.

Diş hekimlerine giden hastaların, diş hekimlerinin dezenfeksiyonunu, bu konuda titiz olup olmadıkları muhakkak sorgulanmalıdır.

Hepatit B aşısı mutlaka yaptırılmalıdır.

Yeni Şafak 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.