Organ naklinde Dr. Ali devrimi

Organ naklinde Dr. Ali devrimi

Türk doktor Ali Ertürk geliştirdiği 3D yazıcıyla organ prototipi hazırladı. Bilim dünyasının ayakta alkışladığı başarı, nakil bekleyen hastalar için en büyük umut oldu.

Alman medyası, Münih’teki Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü’nün Araştırma Grubu Müdürü olan Dr. Ali Ertürk’ün çalışmalarının, kanser hastaları için büyük bir umut olduğunu yazdı. Sadece Almanya’da şu anda yaklaşık 10 binden fazla hastanın organ; bunların yaklaşık 7 binden fazlasının ise böbrek beklediğinin belirtildiği haberde, Türk doktorun çalışmalarıyla ‘organ bağışı sırası’ ve ‘yaşlanmanın’ da önüne geçilebileceği kaydedildi.

Nörobiyoloji uzmanı Dr. Ali Ertürk’ün detaylı organ haritaları çıkararak, ‘3D biyolojik yazıcılar’ ile geliştirdiği organ prototiplerinin kanser hastaları için de umut olduğu kaydediliyor. Ertürk “Kanserin vücutta nasıl yayıldığını görüntüleyebilmek için kullanılan bilgisayar ve tomografilerin çözünürlüğü aslında çok yüksek değil, çok küçük kanser hücrelerini gösteremiyor. Bizim geliştirdiğimiz teknolojilerle kanser hücrelerini tek hücre seviyesine kadar görüntüleyebiliyoruz. İlaçlar, kanser hücrelerini yakalayabilmiş mi, etki edebilmiş mi bunları tek tek görebileceğimiz yeni teknolojiler geliştirdik” diye konuştu. 

“Kanser çalışmalarının yanında yapay organ üretme üzerine de yoğunlaştık. Hedefimizde vücuttaki organları tekrar yapay olarak üretmek var” diyen Ertürk “Organlar çok karmaşık ve üretebilmek için en önemli ihtiyaç detaylı haritalar. Bir gökdeleni düşünün, bunun için bir mimari plan gerekiyor. İnsan organları da gökdelenlere göre milyonlarca kez daha karışık. Bizim yaptığımız teknolojiler, bu kompleks yapıları tek hücre seviyesine kadar gösterebiliyor” diye konuştu. Hedeflerinin bu haritalarla, 3 boyutlu biyolojik yazıcılarla, organları tekrar oluşturmak olduğunu belirten Ertürk “Umarım önümüzdeki birkaç sene içinde yapay insan organları üreteceğiz. Dünya çapında yüzbinlerce insanın böbrek ihtiyacı var ve hedefimiz bunu öncelikle böbreklere uygulamak. Bunun haricinde şeker hastaları için pankreas, kalp hastaları için yeni kalp, yeni kalp kasları yapmak, mide gibi organları tekrar yapabilmek, diş gibi dokuları oluşturmak için çalışmalarımızı başlattık” dedi.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.