Oranları ‘güncel’leyeceğimize vergi reformu yapsak...

ÖZEL Tüketim Vergisi bir dolaylı vergi. Devletimiz, uzunca bir zamandan beri gelirlerinin büyük çoğunluğunu dolaylı vergilerden elde ediyor; doğrudan vergilerden gelen gelirin toplam içindeki oranı azalıyor.
Oysa, belki söylemeye bile gerek yok, dolaylı vergi haksızlıklar yaratan bir vergi. Çünkü, diyelim 1 kilo domatesin içindeki KDV’yi aylık geliri 500 lira olan da aynı oranda ödüyor, 10 bin lira olan da.
Bu yüzden, devlet gelirlerinin yarıdan fazlasının gelir vergisi gibi, kurumlar vergisi gibi doğrudan vergiler yoluyla elde edilmesi, daha az bir oranının ise KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden gelmesi adalete daha uygun bir yöntem.
Bizde devleti yönetenler hep bir ‘vergi kaçağı’ndan ve ‘kayıt dışı ekonomi’den söz ederler. Geçenlerde Ali Babacan, kayıt dışılığın azaldığını söyledi.
Ama devlet yetkililerinin ‘kayıt dışılık azaldı’ derken kastettikleri şey genellikle KDV ve ÖTV kaçağının azalmasıdır, gelir vergisi kaçağının değil.
Oysa Türkiye’nin gelir vergisi konusunda ciddi bir reforma ihtiyacı var. Öksüz çocuk muamelesi gören ve neredeyse hiç konuşulmayan gelir vergisi, aslında biz vatandaşların ödediği temel vergi olmak zorunda.
Aslında ödüyoruz da. Bir biçimde kayıt içinde çalışanlarımız, gelirlerini kayıt içinde elde etmek durumunda olanlarımız gelir vergisi ödüyoruz. Ama geri kalanımız ya ödemiyor ya da ödeyeceğinin minimumunu ödüyor. Esas kaçak ve esas kayıt dışılık burada.
Türkiye’nin gelir vergisi konusunda ciddi bir reforma, hatta radikal bir reforma ihtiyacı var. Bu ihtiyaç giderilmedikçe devletimiz bohça yamamak için sürekli dolaylı vergilere yüklenmeye devam edecek.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.