Onlara kanmayın

Onlara kanmayın

Birçok organı olumsuz etkileyen hipertansiyon yaşamı tehdit diyor. Uzmanlar bu rahatsızlık hakkında yanlış bilinen 10 efsaneyi anlatıyor

50 yaş üzeri her iki kişiden birinde görülen hipertansiyona dikkat! Acıbadem Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, toplumda hipertansiyon efsanelerinin yaygın olduğunu ve bu yanlış inanışların kimi zaman hayati riske yol açtığını belirtiyor, şu önemli uyarılarda bulunuyor... 

DENGEDE TUTUYOR

Tansiyonum düzeldi ilacı kesebilirim Hipertansiyon ilaçlarla tamamen tedavi edilip ortadan kaldırılabilen bir hastalık değil. İlaçlar tansiyonu istenilen değerler arasında tutuyor. 

Yemeklere tuz atmıyorum tuz kısıtlamasına uyuyorum Günlük alınan tuzun sadece yüzde 20'si sofradan alınıyor. Hazır gıda ve ekmeklerde tuz tadı olmasada, belirgin oranda tuz bulunuyor. Bunun için tuzsuz ekmek tüketmek ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekiyor. 

Erkeklerde daha sıktır Hipertansiyon cinsiyet gözetmiyor. Her iki cinsiyette görülme riski birbirine yaklaşmış durumda. 

Yükselmesini kişi hisseder Yüksek tansiyon 'sessiz katil' olarak adlandırılıyor. Belirgin bulgu vermeden uzun süre sessiz seyredip vücutta ciddi tahribatlar yapabiliyor. 

Küçük tansiyon kalbi zorlar Hem büyük tansiyon hem de küçük tansiyonun yüksek olması kalbi yoruyor. 
Tanı tek ölçümle konulabilir Hipertansiyon tanısı konulması için uygun ortam ve şartlarda alınacak 2 ya da daha fazla ölçümün yüksek olması gerekiyor. 

Tek çare ilaç kullanımı Yeni tanı konulan hipertansiyonda etkin yaşam şekli değişikliği ve diyet ile kontrol sağlanabiliyor. 

Sadece sofra tuzu zararlı Piyasadaki sofra tuzu dışındaki kaya, okyanus, himalaya tuzuda tansiyonu yükseltir. Spor yapamam Düzenli egzersiz ve spor tansiyon değerlerinin kontrol edilmesine katkı sağlıyor.

KONTROL ALTINA ALINABİLİR
Hipertansiyon yaşlı hastalığıdır Hipertansiyon yaşlılarda daha sık gözlenmesine karşın, günümüzde gençlerin de kapısını çalıyor. 20'li ve 30'lu yaşlardaki nüfusun yüzde 10-15'inde bulunuyor.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.