Nobel Tıp Ödülü'nü alan çalışma kanser, kalp krizi ve felce çare olabilir

Nobel Tıp Ödülü'nü alan çalışma kanser, kalp krizi ve felce çare olabilir

Nobel tıp ödülleri sahiplerini buldu

Nobel Tıp Ödülü bu yıl "hücrelerin oksijen yeterliliğine adaptasyonu" alanındaki çalışmalarıyla tıp dünyasına yaptıkları katkılardan ötürü ABD’li William G. Kaelin ve Gregg L. Semenza ile İngiliz Peter J. Ratcliffe’e verildi. Uzmanlar bu çalışmanın kanser, kalp krizi ve felç gibi ölümcül hastalıklara çare olabileceğine dikkat çekiyor.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamada, 3 bilim insanının çalışmaları sayesinde insan vücudunun farklı oksijen seviyelerini algılayıp adapte etme şeklinin çok daha iyi anlaşılacağı belirtildi.

Kanser, kalp krizi ve felç tedavisinde yeni stratejiler mümkün

Bilim insanları uzun zamandır yaptıkları çalışmalarla oksijenin insan yaşamı için vazgeçilmez bir bileşen olduğunu ve kanser hücrelerinin karbondioksitten ya da oksijenin azlığından faydalandığını ortaya koydu. Ancak araştırmalar, hücrelerimizin oksijen seviyelerindeki değişimlere tepki gösterme şekli hakkında fazla bilgi vermiyordu.

ABD’de “Memorial Sloan-Kettering Cancer Center New York” merkezi direktörü olan Joan Massagué, ödüle layık görülen araştırmaların, “Hücrelerimizde oksijen almalarını ve yeterli olup olmadıklarına bağlı olarak ne yapacaklarına karar vermelerini sağlayan süreçle ilgili” dedi.

Sadece kanser de değil, araştırmalar sayesinde hastaların organlara oksijen taşımak için yeterince sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin bulunmadığı bir kan rahatsızlığı olan anemi ile kalp krizi ve felç tedavisi için de yeni ilaçların geliştirilmesi mümkün.

Johns Hopkins Üniversitesi’nde Hücre Mühendisliği Enstitüsü’nde program direktörlüğünü yürüten Gregg L. Semenza, Harvard Üniversitesi’nde profesör olan Kaelin ve Oxford’daki Target Discovery Enstitüsü’nün direktörlüğünü üstlenen Ratcliffe , 9 milyon kron (918.000 dolar) ödülü, insan vücudunun farklı oksijen seviyelerini algılayıp adapte etme şeklini daha iyi anlayabilmeyi sağlayan keşiflere fon sağlamak amacıyla paylaşacak.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.