Ahiret inancının her yaştan insana mesajı var

Ahiret inancının her yaştan insana mesajı var

Haftanın hutbesi...

Risale Haber-Haber Merkezi

Bismillahirrahmanirrahim

AZİZ MUHTEREM DİN KARDEŞLERİM

İmanın altı şartından biri ahiret hayatının varlığına inanmaktır. Ahiret hayatının varlığı, insanın hem şahsi hayatına hem toplumsal hayatına etki eden yüzlerce faideleri vardır. Ahirete iman bizlere çok kuvvetli ve yeterli ve faydalı bir hazine, saadetimizin mutluluğumuzun sebebi, hayatımızın lezzeti, dünyanın bitmez gamlarına, kederlerine karşı bir tesellidir. Ahirete imanın bizler için öyle bir meyvesi ve faidesi vardır ki onu kazanmak yolunda dünya hayatının rahatını feda etsek yine ucuzdur.

Ahirete iman nuru ve kuvveti  bize musibetler karşısında öyle bir sabır ve tahammül ve teselli ve metanet verir ki "dar bir kabre girmiş gibi sıkıntı veren halleri" sevinçli, huzurlu, rahat, neşeli ve zevkli bir cennet hayatına çevirir.

AZİZ MUHTEREM AHİRET KARDEŞLERİM

Her insanın küçük bir dünyası belki küçük bir cenneti dahi kendi hanesidir. Eğer ahirete iman o hanenin saadetinde hükmetmezse o ailenin fertlerinin  herbiri  şefkat ve muhabbet alakadarlığı derecesiyle elim endişe ve azap çeker ve o cennet havası cehenneme azabına döner. Eğer ahirete iman o haneye girse birden o evi ışıklandırır.İnsanların birbirleriyle münasebetleri yakınlığı dünya hayatının ölçüsüyle değil ahiret hayatının ölçüsüyle daima artar. Samimi hürmet, sevgi, şefkat, sadakat, kusurlara  bakmamak gibi yüce hasletler insanın hayatında hakim olur. Böylece ahlak yükselmiş ve hakiki insaniyet saadeti dahi o hanede gelişmeye, yayılmaya başlar.

Hem her bir şehir ve köy kendi ahalimize geniş bir hanedir. Eğer ahirete iman o büyük aile fertlerinde, şehirde ve köylerde hükmetmezse güzel ahlakın esasları olan ihlas, samimiyet, fazilet, hamiyet, fedakarlık, Allah rızası, uhrevi mükafat yerine, garaz, kin, menfaat, sahtekarlık, kendinden başkasını düşünmemek gösteriş, rüşvet, aldatmak, yalan gibi haller meydana gelir. Ahlaksızlık, anarşistlik o toplumda hükmeder, o hayat zehirlenir. Çocuklar haylazlığa, gençler sarhoşluğa, güçlüler zulme, ihtiyarlar ağlamaya başlarlar.

AZİZ MUHTEREM AHİRETİNE CİDDİ ÇALIŞAN KARDEŞLERİM

Ahiret hayatına iman bu geniş hanelerde hükmetse birden samimi hürmet  ve ciddi merhamet ve rüşvetsiz sevgi ve yardımlaşma ve hilesiz hizmet ve hayat ve gösterişsiz yardım, fazilet o hayatta gelişmeye başlar. Ahirete iman çocuklara der: ‘Cennet var haylazlığı bırak’ Kur’an dersiyle sükunet verir. Gençlere der: ‘Cehennem var, zamanını nerelerde ve nasıl geçirdiğine, gençliğini nerelerde harcağına dikkat et’. Gençlerin aklını  başına getirir. Zalime der: ‘şiddetli azap var, tokat yiyeceksin’. Zalimin adaletle başını eğdirir. İhtiyarlara der: ‘senin elinden çıkmış bütün saadetlerinden çok yüksek ve daimi bir ahiret mutluluğu ve taze, baki bir gençlik sizleri  bekliyorlar, onları kazanmaya çalış’. İhtiyarların ağlamasını gülmeye çevirir. Bunlara kıyasen küçük büyük her taifede ahirete iman güzel tesirini gösterir, her taifeyi ışıklandırır. İnsanlığın şahsi ve toplumsal  hayatıyla  ilgilenen psikologların sosyologların kulakları çınlasın.

Hutbemi Zilzâl suresi, 99/7-8 ayetlerinin mealeriyle bitiriyorum: "Kim zerre miktarı iyilik yaparsa onu görecek ve kim zerre miktarı kötülük yaparsa karşılığını görecektir."

Hazırlayan: Fatih Aksüt