NRW eyaleti İslam konusunda öncü olacak

NRW eyaleti İslam konusunda öncü olacak

Yeşiller Milletvekili Monika Düker ve Arif Ünal, NRW'nin uyum ve İslam konusunda öncü olacağını açıkladılar

Bora Zerger'in haberi:

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde okullarda İslam din dersi verilmesinin önünün açılmasının önemli bir adım olduğunu vurgulayan Yeşiller Milletvekili Monika Düker ve Arif Ünal, NRW'nin uyum ve İslam konusunda öncü olacağını açıkladılar. NRW Hükümeti'nin, Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann'ın (Yeşiller) yoğun temasları neticesinde, Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) ile İslam din dersi konusunda vardığı uzlaşmayı yorumlayan Düker, “İslam din dersi hususunda varılan uzlaşma, Müslümanların tanınmasında çok önemli bir aşamanın göstergesi” dedi.

UZUN YILLAR GEÇTİ

Yürütülen uzun müzakereler sonucunda bir uzlaşı sağlanabildiğini belirten deneyimli siyasetçi, sözlerine şöyle devam etti: “Okullarımızda İslam din dersi verilmesi yönündeki tavsiyenin ardından uzun yıllar geçti. Ancak arada iki hükümet değişmiş olmasına rağmen bir ilerleme kaydedilememişti. Zira bu süre zarfında Alevilerin dini cemaat statüsüne kavuşmuş olması ile yaklaşık üç yıldır belli okullarda Alevi din öğretisi verilmekte. Ancak Sünni çoğunluk için böyle bir şey söz konusu değildi. Nitekim bu yönde bir mutabakata varabilmek için karşı tarafın dini cemaat statüsünde olması şartı aranmaktaydı.”

İKİ AYRI SÜREÇ

Düker, İslam din dersini Almanya'da yaşayan Müslümanlar için anayasal bir hak olarak gördüğünü vurgulayarak, “Burada İslam din dersi ve İslami grupların dini cemaat statüsünü kazanması, iki ayrı süreç. Biz, NRW Hükümeti olarak bu yöndeki belirsizliğin daha fazla sürmesine izin veremezdik. Bu nedenle KRM çatısı altındaki kurum ve derneklerle bir uzlaşı yolu aradık ve bulduk” diye konuştu. KRM üyelerinin hala bir dini cemaat statüsüne kavuşamamış olmalarını üzücü bulduğunu açıklayan Monika Düker, “Bu nedenle nihai bir çözümden söz etmemiz mümkün değil” dedi.

Hürriyet