Nevzat Tarhan: Said Nursi politize edilmemesi gereken bir kişilik

Nevzat Tarhan: Said Nursi politize edilmemesi gereken bir kişilik

Bu örgüt yapısı dini ve Said Nursi’nin kaynaklarını kötüye kullanmış...

Risale Haber-Haber Merkezi

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bediüzzaman Said Nursi'nin keşfedilmemiş bir hazine olduğunu belirterek, "Bediüzzaman; kafa yorulması gereken, politize edilmemesi gereken bir kişilik" dedi.

SuperHaber'den Hülya Okur'a konuşan Tarhan'ın ilgili sözleri şöyle:

Bediüzzaman ileri görüş ile 100 sene önce yazmış

“Çağın Vicdanı Bediüzzaman” kitabını yazdığınızda “Onu incelerken keşfedilmemiş bir hazinede buldum kendimi. Yabancı bir gezegende dolaştığımı hissettim” demiştiniz. Bugüne kadar inandıklarınızda, tespitlerinizde, değer yargılarınızda bir değişim oldu mu? Hayatı anlamak için ortaya koyduğunuz çaba, ilk günden bu yana aynı mıydı?

Kuleli Askeri Lisesi'ndeydim, sonra Cerrahpaşa’da okudum. O dönemde sahaflardan eski kitapları okurdum, kitap okuyup araştırarak kafamdaki sorulara cevap aramaya çalışıyorum. Sonra meslek ve akademik hayatta devam ettirdim. Mevcut bilgiler insanı ikna etmiyor. Kendimi ikna etmek için paylaştım. Bediüzzaman; hem saltanatı, hem meşrutiyeti, hem cumhuriyeti görmüş birisi. 3 dönemi yaşamış. Ve bunun tecrübeleriyle eserler yazmış. Mesela daha kuantum dinamiği bulunmadan, 1920’lerde yazdığı zerre kitabında atomlardan bahsediyor. Orada elektro manyetik dalgaların Allah’ın varlığına kanıt olduğu yazıyor. O derece ileri bir görüş ki 100 sene önce yazmış. 

Bediüzzaman Said Nursi politize edilmemesi gereken bir kişilik

Ama ondan da önce Kur'an-ı Kerim’in mucizeleri var tabii. 

Tabii o, Kur'an-ı Kerim’deki mucizelerin tefsirini yapmış. Bu ilginçti. Keşfedilmemiş bir hazine gibiydi. Sadece kendi talebeleri, takipçileri okuyordu bilim çevresi farkında değildi. Bediüzzaman; kafa yorulması gereken, politize edilmemesi gereken bir kişilik. Onu gördüm. 

Şahıslara biat olmaz, davaya olur

FETÖ için vasat bir adam dediniz ama hipnoz yeteneğini de ortaya koymuştunuz. FETÖ’nün bu girişimi başarılı olsaydı Batı destekli ılımlı İslam Humeyni’si ortaya çıkabilirdi, demiştiniz. Humeyni, 15 Temmuz yenilgisinden nasıl bir psikolojiyle döndü? 

Şunu gördük ki, bu örgüt yapısı dini ve Said Nursi’nin kaynaklarını kötüye kullanmış. Dinin, dini bir yapının siyasileşmemesi, ticarileşmemesi, dünyevileşmemesi gerekiyordu. Bediüzzaman bunlara uymayarak hareket etti. Bu kişinin yapılandırılmış bir eğitimi yok. Yapılandırılmış bir eğitiminin olmaması onun üstün yetenekleri olmadığı anlamına gelmiyor. İlkokul mezunu ifadem yanlış anlaşılabilir. Üniversiteyi yarım bırakan dahiler var. Özel bir zekası olduğu belli, egosunu kendi şahsına bağlayıcı bir harekete dönüştürmüş. Bu olayın bize en çok öğrettiği şey, şahıslara biat olmaz, davaya biat olur. Liderlik şahıs işidir. Liyakat ve ehliyetin yüceltilmesi gerekir. 28 Şubat’ın verdiği korku iklimi, FETÖ’yü  liman gibi gördü. FETÖ’de bunları örgütledi. Ve bunu yaparken de tek başına yapmadı. Arkasında uluslararası küresel güçler vardı. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.