Ta­hi­ri, İki Ayakla Bir Yola Gidilir!

Tahirî Mutlu 1930’lu yılların başında Bediüzzaman ismini duysa da dünya telaşından daireye katılamaz. 1935 yılında Atabeyli Nur Talebesi Küçük Lütfi’nin vefatından sonra Tahirî Mutlu sahne alacaktır. Küçük Lütfi toprağa verilirken Hafız Ali, Kuleönü’nde imam­lık yapmakta olan Hafız Mustafa’ya Tahirî’yi gösterir:

“Bak imam! Lütfü’nün yerini boş bırakmayalım. Tahirî, Lütfü’nün yerini alır. Bundan sonra hizmet adına burada bunu tanıyacağız.”

Tahirî o gün Risalelerin dünyasına adım atar. Yıllar sonra Denizli Mahkemesine sunduğu müdafaada da Hafız vesilesiyle Nurlarla tanıştığını ifade eder.

“Be­­di­üz­za­man Hazretlerini Kastamonu vilayetine gittikten sonra, müteveffa kardeşim Hafız Ali delaletiyle beş sene evvel tanıdım ve Nurlu eserlerden kısmen okudum ve yazdım.”

Tahirî, Hafız’ın umutlarını boş çıkarmaz. Kısa zamanda güzel yazısı ve ihlâsıyla dikkatleri üzerine çeker. Evini Nur medresesine çevirerek ailesiyle hizmet eder. Tahirî o günleri hasretle yad eder.

“O zaman bizim büyüğümüz Hafız Ali idi. Onun yanına gidip gelerek hizmeti öğreniyor ve yazmaya çalışıyorduk. Bu arada takip edilmesi gereken işlerim de vardı. Bu yüzden hâliyle hizmet aksıyordu. Bir gün Hafız Ali Ağabey’in yanına gittiğimde ‘Tahirî, iki ayakla bir yola gidilir!’ dedi.

"Ben de bunun üzerine gül tesisimizi sattım. Tezgâhları dağıttım. Tamamıyla kendimi hizmete verdim. İki kızım ve hanımla beraber evde mütemadiyen Risale yazmaya başladık. Evde iki sofra vardı. Birinin üzerinde Risale yazardık, biri de yanımızda dururdu, üzerinde yemek yerdik. Annem yemekleri hazırlar, biz kalemlerimizi bırakıp öteki masada yemeğimizi yer yemez yazmaya başlardık. Bu şekilde on takım külliyattan fazla yazdık.”

Tahirî ömrü boyunca Hafız’ın “Tahirî! İki ayakla ancak bir yolda yürünür” sözünü sık sık anarak hizmetin her şeyden önce olduğunu etrafındakilere anlatır. Risale-i Nur’u Hafız vasıtasıyla tanıdığından ve ondan çok istifade ettiğinden Üstad’ı­mız­dan sonra en çok onun adını zikreder.

Tahirî’nin belirttiğine göre Hafız çok vefalıdır. Köyünde ve­fat eden kim olursa olsun, üç gün ismen ona dua eder. Tahirî de ondan vefa dersi almıştır. O da bir vefa borcu olarak Nur dairesine girişine vesile olanların isimlerini dua defterine kaydedip daima onları hayırla, duayla anar.

“Bu daireye dâhil olmama sebep, Hafız Ali ve Hafız Mustafa’dır. Onları her akşam sabah, ebeveynimden evvel duama dâhil ediyorum. Sonra ebe­­veynim ve başkaları gelir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.