Müslüman öğrenci sayısı düşen İngiltere, para için şeriata sarıldı

Müslüman öğrenci sayısı düşen İngiltere, para için şeriata sarıldı

İngiliz Üniversitelerindeki Müslüman öğrenci sayısını arttırmak isteyen İngiltere Hükümeti, İslam Şeriatı'na uygun bir model geliştirmek istiyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Şeriat uyumlu Alternatif Finansman Ürünü adını verdikleri bu model ile İngiltere'de Müslüman öğrencilerin sayısı bir hayli artabilir. 

İngiltere'de okumak öğrenciler için bir hayli pahalı. Ülkedeki üniversite eğitimi kredi sistemi ile dönüyor. Özellikle 2012 yılında öğrenim ücretlerinin bir hayli artması, gerek ülke içinde, gerek yurt dışından gelen öğrenciler 'kredi' çekmeye başladı. 2012 yılından itibaren bu kredilerin geri ödeme şekilleri değişti ve büyük faizlere neden oldu. İngiltere'de şu an mevcut öğrenci kredileri, Perakende Fiyat Endeksi (RPI) yüzde 3 faiz oranı taşımaktadır. Geri ödeme sırasındaki faiz oranı, gelire dayalıdır.

Kredi ve faiz gibi kavramların İslami olmaması nedeniyle İngiltere'de Müslüman öğrenci sayısı bir hayli düşmüş durumda. Ayrıca fiyatların çok pahalı olması da durumu tetikleyen bir başka etmen.

İngiltere hükümeti bu duruma çözüm olarak Arapça'da 'Tekaful' olarak bilinen bir sisteme geçmek istiyor. Bu sisteme göre kâr amacı gütmeyen sigortalılar bir araya gelip ortaklık oluşturur, toplanan fonlar ise faiz dışı yatırımlarda değerlendirilir.

Yani İngiltere'ye gelen veya İngiltere'de bulunan Müslüman öğrenciler için bir para havuzu oluşturulacak ve Müslüman öğrenci bu sistemden eğitimi için ihtiyacı olanı alacak. Üniversite hayatı bittikten sonra faizsiz olarak geri ödeyebilecek.

Muslim News'in haberine göre İngiltere Hükümeti 'Tekaful' modeli için İngiltere'deki sigorta kurumları ve dünya çapındaki İslami bankalar ile görüşmeye başladı bile. Fakat halkın öncelikli isteği öğrenim ücretlerinin düşürülmesi. Hükümet o konuda da çalışma yapacağını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.