Müslüman futbolcular İngilizleri İslamiyet'e ısındırıyor

Müslüman futbolcular İngilizleri İslamiyet'e ısındırıyor

İngiltere, Avrupa'nın pek çok yerinde olduğu gibi İslam Düşmanlığının her geçen gün arttığı yerlerin başını çekiyor. Fakat bu yıl işler biraz değişmiş durumda. Sebebi ise Futbol.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Dünyanın pek çok yerinde zengin veya fakir, din veya dil ayırmadan herkes tarafından oynanan ve sevilen bir spor olan futbol, İslam karşıtlığının zirve yaptığı ülkelerin başını çeken İngiltere'de de çok önemli. İngilizlerin futbola verdiği değer, özellikle son aylar içinde ülkedeki Müslümanlar ve halkın diğer kesimleri arasındaki buzların erimesine neden oluyor.

Bunun en yakın örneği Liverpool'dan geldi. Futbolun bir hayli önemli olduğu şehrin taraftarları da takımlarına bağlılığı ile tanınıyor. Liverpoollu Muhammed Salah'ın takımını başarıya taşıması nedeniyle Liverpool taraftarının kendisine sevgi gösterileri sunması geçtiğimiz hafta İngiltere gündeminin zirvesine oturmuştu. Taraftar kendisine olan sevgisini bir beste ile ifade etmiş ve 'Biz de onun gibi Müslüman olmak istiyoruz' sözlerini sarf etmişti.

(İlgili haber için tıklayınız: Birkaç gol daha atarsa İngiliz taraftarlar müslüman olacak )

İngiltere'de İslamiyet karşıtlığının yaygınlaşmasından önce ise ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalanlar siyahilerdi. 1970 ve 1980'li yıllarda tribünler siyahi futbolcular için 'bunları geri gönderin' gibi tezahüratlar yapıyor, maça giren siyahi futbolcular büyük hakaretlere maruz kalıyordu.

Fakat bugün Müslümanlara karşı değişen tavır, başarılı siyahi futbolcuların İngiltere'ye gelişi ile değişmişti. Bunun ilk örneği ise ünlü siyahi futbolcu Cyrille Regis'in Albion adlı futbol takımına gelmesi ile gerçekleşti. Futbolcu başarılı performansı ve düzgün karakteri ile taraftarın ve İngilizlerin siyahi futbolculara olan bakışını kökünden değiştirdi.

Regis'in örnek karakteri ve futbolculuğu ile yaptığını bugün Müslümanlar yapıyor. Örneğin Paul Pogba. Siyahi bir Müslüman olan Pogba, hem Müslüman karakteri ile, hem de dininin emri olan ahlaki davranışları ile öne çıkıyor. Başarılı bir futbolcu olan Pogba, maaşının çoğunu da hayır işlerine yatırıyor. Bunu duyan taraftarlar, aynı Salah'a olduğu gibi Pogba'ya da sevgi gösterileri sergiliyor.

Pogba dışındaki Müslümanlar da saha içi ve dışındaki karakteri ile İngiltere'deki İslam algısını kökünden değiştirmeye başladı. Yine Liverpool takımında oynayan bir Müslüman olan Emre Can, maçlara çıkarken dua ediyor. Benzer hareketi Mesut Özil'den de görmek mümkün oluyor. İngiltere'deki ırkçıların saldıracağı türden hareketleri sahalarda gösteren Emre Can gibi Müslüman futbolcuların bu hareketlerine artık İngiliz taraftarlar da onaylıyor.

Paul Pogba, Muhammed Salah, Mesut Özil gibi Müslüman futbolcular artık İngiliz çocuk ve gençler tarafından da örnek alınmaya başladı. Belki ebeveynlerinin hoşgörü ile bakmayacağı Müslüman kimliğindeki bu futbolcular, futbolcu olmak isteyen veya futbola ilgi duyan pek çok İngiliz gencin de örnek aldığı rol modeller oldu.

İngiltere'de Müslümanlar üzerine oyunlar çevirenlerin hesapları da bu futbolcular sayesinde bozuluyor. Normalde İngilizlerin korku veya endişe içinde bakacağı hareketleri bu futbolcular kolaylıkla yapabiliyor. Bu futbolcular camilerde görünüyor, umreye gidiyor ve Kur'an-ı Kerim ile poz veriyor. İngiliz halkı da Müslüman futbolcular sayesinde İslam dininin gereklerinin aslında korkulacak bir şey olmadığının farkına varıyor.

The Guardian'ın haberine göre Müslüman futbolcular gün geçtikçe İngilizler ile Müslümanları birbirine yakınlaştırıyor. Cinayetler, saldırılar ve sözlü tacizler gibi Müslümanlara karşı işlenen suçlar artık futbol sahalarında geçerliliğini yitiriyor. Ve İngiltere gibi futbolun en önemli konulardan biri olduğu bir ülkede değişim buradan başlıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum