Mümtaz Soysal, Said Nursi ve Risale-i Nur'u böyle görmüş

Mümtaz Soysal, Said Nursi ve Risale-i Nur'u böyle görmüş

Milliyet, Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Soysal, zaman zaman Bediüzzaman Said Nursi aleyhinde görüşlerini de aktarıyordu

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-Anayasa hukuku hocalarından, eski Dışişleri Bakanı, SHP ve DSP milletvekillerinden Prof. Dr. Mümtaz Soysal vefat etti. 

İstanbul'da 90 yaşında ölen Soysal, bir süredir Alzheimer tedavisi görüyordu.

Milliyet, Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Soysal, zaman zaman Bediüzzaman Said Nursi aleyhinde görüşlerini de aktarıyordu.

"Risale-i Nur Külliyatında Deprem ve Hikmetleri"

Soysal, 1999 depreminin hemen ardından depremin maddi sebeplerinin yanında manevi sebeplerini de yer aldığı, depremzedelere moral veren "Risale-i Nur Külliyatında Deprem ve Hikmetleri" adlı broşürü eleştirmişti.

Hürriyet'teki 26 Eylül 1999 tarihli köşesinde Risale-i Nur'ları "karşı-devrimci" olarak niteleyen Soysal, şöyle yazmıştı:

"Siyasal, ekonomik ve sosyal düzendeki bozukluğun büsbütün su yüzüne çıktığı böyle felaket günlerinde din duygularını kullanmaya yönelik tarikatçılık çabalarının artması da doğaldır. Ortalığa çıkan yayınlar bu eğilimi açıkça göstermekte.

Soysal bu metnin neyine itiraz ediyor?

Nitekim, İttihad İlmi Araştırma Heyeti'nce hazırlanan "Risale-i Nur Külliyatında Deprem ve Hikmetleri" adlı risale, "Zelzele musibetini düşünürken mutlaka iki yönlü düşünmek gerekmektedir" diyerek depremin "maddi ve zahiri veçhesi" ile "manevi ve hakiki sebepleri"ni birbirinden ayırdıktan sonra, asıl konuya giriyor: Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'ne göre, deprem "kıyametin zelzele-i kübrası"nı hatırlatır; onun habercisidir; böylelikle, "ehl-i iman"ın bile hataları ahiretten önce bu dünyada "kısmen" cezalandırılmış olmaktadır. Risale, ayrıca, "hatasız masumların da bu musibetten pay almaları"ndaki hikmeti açıklayan satırlar içeriyor.

Ciddi cumhuriyeti yaratamamış!

Bunlara inanan da var, gülüp geçen de. Ama, kızmak zordur.

Hele, bozuk düzeni bu çeşit düşüncelerin bereketli tarlası olmaktan kurtaracak, toplumdaki çürüyüşü durduracak ve bugünün insanlarına tekrar coşkulu bir yön duygusu verecek ciddi cumhuriyeti yaratamamışsanız.

Yıllardır alttan alta süren karşı-devrimci depremlerin sinsi yıkımlarından ve yanlış kurtarma girişimlerinden sonra asıl yeniden kurulması gereken odur.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum