Muharrem Ayı orucu nedir? Ne zaman tutulur?

Muharrem Ayı orucu nedir? Ne zaman tutulur?

2016 yılında Muharrem Ayı'na girdik. 2 Ekim itibari ile Hicri Yılbaşına kavuştuğumuz ve mübarek Muharrem Ayı'nı ihya ettiğimiz şu günlerde, Muharrem Ayı orucunun ne zamanlar tutulacağı, nasıl tutulacağı merak ediliyor.

2 gün önce, yani 2 Ekim 2016'da Hicri Yılbaşına eriştik ve Muharrem Ayı başladı. Bu kutsal ve faziletli ay içerisinde orucun da önemli bir yeri vardır. Muharrem Ayı ibadetleri içerisinde yer alan en önemli ibadetlerden biri olan Muharrem Ayı orucunun nasıl tutulacağı, hangi günler tutulacağı merak konusu oldu.

Muharrem Ayı Orucu Ne Zaman tutulmalıdır?

Muharrem Ayı içerisinde oruç tutmak, Muharrem Ayı'nda yapılabilecek en önemli ibadetlerden biridir. Bu ay içerisinde hangi günler oruç tutulacağı ise Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından şöyle açıklanmıştır;

Hz. Muhammed (SAV), Muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti.

"Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur."  Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir"

"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)"

Yani Muharrem Ayı'nın 9. 10. ve 11. günleri ile Aşure Günü oruç tutmak gereklidir.

Yine Muharrem Ayı içerisinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri peş peşe oruç tutmak hadislerle de söylendiği üzere pek faziletli olacaktır.

Risalehaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.