Mücahit Bilici: Nurcu değilim ama Said Nursi benim üstadımdır

Mücahit Bilici: Nurcu değilim ama Said Nursi benim üstadımdır

Sosyolog Mücahit Bilici: Düşünmeyi Risale-i Nur ile öğrendim

Risale Haber-Haber Merkezi

Sosyolog Mücahit Bilici, üzerinde Said Nursi ve Risale-i Nur etkisi bulunduğunu ancak kendisini Nurcu olarak tanımlamadığını söyledi.

Çocukluk ve gençlik yıllarım Said Nursi etkisiyle şekillendi

İlke Haber’den Ersin Tek'e konuşan Bilici, övünebileceği bir özelliğinin "Hayatım boyunca hep hür yaşadım" şeklinde anlattı. Kendisindeki Said Nursi etkisine dikkat çeken Bilici, "Ne kimseye hükmetmeye ne de kimsenin bana hükmetmesine asla tahammül etmem. Çocukluk ve gençlik yıllarım Said Nursi etkisiyle şekillendi. Sözlerim kimilerine sert, fikirlerim keskin gelse bile insanlarla dostluğu sever ve iyi geçinirim. Ekseriyetle kendi halimde biriyim" dedi.

Nurcu bir kainat anlayışı ile büyüdüğüm için benim için her yer Allah’ın mülkü

"Yersiz-yurtsuzluk hissi taşıyor musunuz?" sorusunu cevaplayan Bilici, "Ben Nurcu bir kainat anlayışı ile büyüdüğüm için benim için her yer Allah’ın mülkü. Gökteki bulutun ve yerdeki yeşil otun bölünmüş bir kimliği, bir milliyeti yok. İnsan her yerde insan. En iyi yazdığım dil Türkçe (Kürtçe yazmada dilimi rafine hale getirmeye gayret ediyorum). Ama Kürtçe ve İngilizce de yazıyorum. Yersiz-yurtsuzluk hissi yaşamıyorum. Ama İngilizcede yazarken Türkçedeki rahatlıkla yazamıyor olmanın beni huzursuz ettiğini söyleyebilirim. Çünkü ben konuşur veya yazarken anlamla meşgul olmak isterim dille değil. Dil ile hayat arasında bir tereddüdün doğması ifadede bir trajikliğe yol açıyor. Ama bunun yasını tutmak caiz değil. Hayata karşı mazeret arayan arabesk melankoliden ruhu uzak tutmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Nurcu değilim ama Said Nursi benim üstadımdır

"Ben düşünmeyi Risale-i Nur ile öğrendim. Yani düşünmeyi Bediuzzaman’ın eserlerinde tecrübe ettim" diyen Bİlici, Nurculuğa yönelik eleştirilerde bulundu. Üniversite yıllarında Nurcu cemaatlerle yolunun ayrıldığını ifade eden Bilici, "Doksanlardan beri bağımsız bir insanım. Ben bugün artık kendimi bir Nurcu olarak tanımlamıyorum. Kendi fikirlerimi yazıyor, söylüyorum. Ne kimsenin yükünü çekmek isterim, ne de kimseye yük olmak. Ancak Said Nursi benim üstadımdır. Risale-i Nur kıymetli bir eser külliyatıdır. Kimsenin tekelinde değildir. Ve Üstad Bediuzzaman bir insandır ve fikirlerinde bazı eksiklik ve hataları vardır. Hepimiz ibnuzzamanız. Tarihi dondurmaya kimsenin ne hakkı ne de gücü var. Bir mezhebin mukallidi olanların başka bir mezhebin içtihadına da saygı duymayı öğrenmesi beklenir. Nurculuk hayattan ve tarihten kopuk bir manastır kültürüdür. İman yeşertmek için inşa edilmiş bir korunaklı sera ortamıdır. İmanın tahkikileşmesi noktasında oksijen çadırıdır. Ama hayata lazım başka şeylerden mahrumdur. Dünyaya temas ettiği yerlerde ise ya bir çocuk gibi ne yaptığını bilmez ya da bütün bir ortodoks sünni kültür gibi idare-i maslahatçı bir tutarsızlığa müptelâdır. Nurculuğun Bediuzzaman’ı övmekten başka elinde bir şey yoktur. İnsanların birey olarak ihlas ve kabiliyetleri başka şey ama bir hareket ve cemaatler olarak Nurculuk korktuğu devletin elinde bir oyuncak halini alarak kendisini tüketme noktasına gelmiştir."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
31 Yorum