Moskova Kitap Fuarı sona erdi

Moskova Kitap Fuarı sona erdi

Onur Konuğu Çin olan kitap fuarında Türkiye standında, Türk yayıncılık sektörü ve TEDA Projesi tanıtılıyor...

Türkiye, 7-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenen " 24. Uluslar arası Moskova Kitap Fuarı"na, 2 bin kitaplık bir seçkiyle katıldı. Fuarın bu yılki onur konuğu İtalya edebiyatıydı.

Ülkemizin çok yakından takip ettiği organizasyonlardan olan Moskova Kitap Fuarı iki ülke arasında son yıllarda başarılı bir şekilde gelişen turizm sektörüne paralel olarak benzer bir başarıyı kültür, sanat ve edebiyat alanında yakalamayı hedefliyordu.

Türk Yayıncılığının yeniden yapılandırılması ve TEDA projesinin çok başarılı olduğu bu yıllarda özellikle komşu ülkelerle aramızdaki bağların daha da sıkılaştırılmasının yolu kültür, sanat ve edebiyat alış verişinin hiç zaman kaybetmeksizin yapılmasından geçiyor. Rus yayıncılarla ortak projeler yapmak, Türkçe ve Rusça eserlerin karşılıklı olarak yayınlanmasını sağlamak iki ülke içinde çok önemli. Modern Türk ve Rus edebiyatından yeni yazarları keşfetmek hem dünya hem de bölge ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayacak.

Boris Akunin, Pavel Basinsky, Marina Boroditskaya, Andrei Bitov gibi yazarları ve eserlerini yakından tanırken, Elif Şafak, İskender Pala, Sema Kaygusuz ve Şebnem İşigüzel vb. yazarlarımızı da Rus yayıncılara tanıtttık. Moskova’da yazarlarımızı Ruslara tanıtacak 3 telif ajansı yöneticimiz fuarda hazır bulundu.

Fuara Türkiye’den katılacak heyet Rusya Yayıncılar Birliği, Rusya Yazarlar Birliği, Moskova Yazarlar Birliği ve Rusya Kültürel İşbirliği Fonu yöneticileri ile çeşitli görüşmeler yaptı ve bir dizi toplantılara katıldı.

Türkiye TEDA projesi kapsamında bugüne kadar 911 esere destek verdi ve bu kitapların 550 tanesi dünyanın çeşitli ülkelerinde yayınlandı ve yayınlanmaya devam ediyor. Rusça dilinde bugüne kadar 27 esere destek verildi. Kısa vadede Rusça dilinde 100 Türk yazarın yayınlanması amaçlanıyor. Bu hedefin en kısa zamanda gerçekleşmesi için yürütülen çalışmalara destek vermek amacıyla Türkiye’den Rusya’ya yayıncılar, edebiyat eleştirmenleri, ajanslar ve İstanbul Ticaret Odası temsilcileri gitti.

Türkiye standında sergilenen 2 bin kitap fuar sonunda “Her Ülkeye bir Türkiye Kitaplığı Projesi” kapsamında Moskova Üniversitesi Türkoloji Bölümü Kütüphanesi, Rusya Milli Kütüphanesi ve edebiyat araştırma merkezlerine bağışlandı.

(Haber 7)